Projektet, som drar igång idag, ska bygga vidare på de förslag till ökade insatser för kunskap och innovation som Globaliseringsrådet presenterade i våras. En viktig punkt blir att komma tillrätta med "den svenska paradoxen", alltså det faktum att Sverige lägger mest pengar av alla länder på forskning och utveckling jämfört med BNP men trots det inte utmärker sig när det gäller att omsätta denna forskning till produkter och tjänster.
– Sverige har en stor potential, men vi kan utnyttja den bättre. Innovation är grunden för att öka vårt välstånd framöver och för att vi ska kunna hävda oss i den globala konkurrensen, säger Marcus Wallenberg i ett pressmeddelande om projektet.
IVA skjuter också in sig på att Sveriges företagsstruktur ser ut som en getingmidja – vi har relativt många stora företag och många små, men alltför få små och medelstora företag lyckas växa till att bli stora. Och man konstaterar att FoU-investeringarna i de små och medelstora företagen är låga, internationellt sett. En orsak, enligt IVA, är det svenska skattesystemet.
– Sverige är det enda landet inom OECD som saknar skatteincitament för FoU-investeringar i företag, skriver IVA i sin pressrelease.
Projektet har en tydlig ambition att göra politik av innovationsfrågorna. I en debattartikel idag i Dagens Industri manar gruppen till större engagemang från politiker, företagare, myndigheter och forskare:
– Sverige har goda förutsättningar att bli en vinnare i den globala kunskapsekonomin. Men då behöver vi sätta målen högt och göra insatser nu. Låt oss gå från ord till handling, skriver Marcus Wallenberg i Dagens Industri.
Debattartikeln (pdf-länk) är undertecknad av ett dussin tungviktare inom närlingsliv och offentlig sektor, förutom Marcus Wallenberg bland annat Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren, Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet, IVAs vd Björn O Nilsson och Umeå Universitets rektor Göran Sandberg.