JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Plast ersätter kisel i koldioxidsensor
Mittuniversitetet har i ett samarbetsprojekt med Delsboföretaget Senseair utvecklat en termoelektrisk sensor med ett polymermembran som kan mäta mycket låga nivåer av koldioxid. Sensorn är betydligt enklare att tillverka än dagens alternativ, hävdar Claes Mattsson, forskare vid Mitthögskolans sensorgrupp.
– Vi har inte utvecklat en ny mikromekanisk sensor utan ett nytt membran i polymer istället för kiselmaterial, som man annars använder.

– Polymer kan man spinna på precis som man gör med vanlig fotoresist. Det gör att man slipper komplicerad processutrustning som annars behövs vid tillverkning av detektorn, säger Claes Mattsson.

Ytterligare en fördel med polymer är att materialet har lägre värmeledningsförmåga än kisel. För en termoelektrisk sensor innebär det att känsligheten blir hög, eftersom temperaturgradienten blir högre. En nackdel med det nya sensormembranet är dock att den blir lite långsammare än då kisel används.

– Det är en trade-off mellan känslighet och snabbhet.  Polymermembranet kan användas för att mäta låga nivåer av koldioxid, delar av procent, vilket är tillräckligt i många tillämpningar, säger Claes Mattsson.

Sensorutvecklingen ingår i forskningsprogrammet Sensible Things that Communicate, som startade vid Mittuniversitet under 2006. Senseair, som utvecklar och tillverkar IR-baserade sensorer för att mäta koldioxidhalten i luften, är delaktig i utvecklingen och företagets strävan är att få fram sensorlösningar som är billigare än dagens.

– Förhoppningen är att vi ska nå fram till en produkt med denna forskning på sikt, men vi är inte färdiga ännu. Vi måste bland annat utveckla en infraröd absorbent som läggs på membranet och som ökar känsligheten ytterligare, säger Claes Mattsson.

I en färsk avhandling med titeln Design, Fabrication and Optimization of Thermal Radiation Detectors Based on Thin Polymer Membranes (länk) beskriver Claes Mattsson den nya sensortekniken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)