JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linköping förklarar nanokomposit

Ledande ytbeläggningar som tål nötning – perfekt för exempelvis kontaktdon – är vad forskare i Linköping siktar på efter upptäckten av en tidigare okänd kemisk bindning mellan kol och titan.
Materialforskare vid Linköpings och Uppsala universitet har undersökt kompositer av TiC, titankarbid, inbäddade i en fyllnadsmassa av rent kol. TiC-kristallerna är i storleksordningen 2-15 nm.

Mellan kristallerna och kolmassan upptäckte forskarna en extra kemisk bindning som de menar påverkar materialets egenskaper. Genom att mixtra med blandningen kan egenskaperna styras mot optimal styrka, seghet, ledningsförmåga och friktion.

Forskningsledaren, professor Lars Hultman, gör en analogi med betong:

– Betongens egenskaper bestäms av förhållandet mellan sand och cement. I nanokompositen motsvaras sanden av nanokristaller och cementen av det glasliknande amorfa kolet. Men för att det ska hålla ihop måste det finnas ett starkt kitt, säger han i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Bland nanokompositerna finns många lovande material för kontaktdon, material som är både ledande och nötningståliga samtidigt som friktionen är låg. Men Lars Hultman påminner om att nanokompositmaterial inte är något nytt – exempelvis kan flinta räknas dit.

Resultatet har publicerats i en artikel i tidskriften Physical Review (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)