JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre arbetsmiljö för Kinas mobilarbetare

Lönerna är alltjämt låga och övertiden ofta olaglig. Men på flera fabriker har de anställda försetts med skyddsutrustning och fått utbildning i hälsa och säkerhet. Det rapporterar projektet Make IT Fair.
Förra året presenterade projektet Make IT Fair en rapport som visade på dåliga arbetsförhållanden på fabriker i Kina som gör mobiltelefoner och tillbehör till dessa (länk). Nu har projektet åter besökt några av fabrikerna, och rapporterar att vissa saker förbättrats, medan andra problem kvarstår.

– Ägaren till två fabriker har insett att satsningar inom skyddsutrustning och utbildning i hälsa och säkerhet är lönsamma. Investeringarna de hittills gjort börjar nu betalas tillbaka i form av lägre olyckstal och lägre personalomsättning, säger Henrik Fröjmark, policyhandläggare för Svenska Kyrkans internationella arbete kallat Hela Världen som ingår i Make IT Fair.

För två år sedan arbetade unga kvinnor utan skyddsmasker vid fabrikerna, där arbetsstationerna saknade tillräcklig ventilation och standarderna i sov- och matsalarna betecknades som oacceptabla av Make IT Fair. Sedan dess har fabrikerna fått en ny ägare som investerat 2,5 miljoner dollar, och de anställda Make IT Fair talat med vittnar om att situation förbättrats.

Allt är dock inte frid och fröjd. Alltjämt förekommer övertid som strider mot kinesisk lag. Arbetarna tjänar den lagstadgade låga minimilönen, och behöver därför enligt Make IT Fair arbeta övertid för att få ekonomin att gå ihop.

Att kunderna lägger sina order i sista stund förvärrar övertidsproblematiken. Make IT Fair uppmanar därför mobilföretagen att ändra sin inköpspraxis.

– Om kunderna kräver att leverantörerna ska sänka övertiden utan att kräva högre baslöner riskerar de att skapa en situation där anställda i slutänden får det än svårare att försörja sig och sina familjer, säger Annika Torstensson på Fair Trade Center, en annan organisation som ingår i projektet.

Studien ger också indikationer på att anställda diskrimineras utifrån kriterier som ålder, kön och födelseort. Därtill konstateras att många anställda tvingas genomgå leverfunktionstester innan de anställs. Sådana medicinska tester är förvisso lagliga i Kina, men riskerar enligt Make IT Fair att diskriminera migrantarbetare med dålig hälsa.

Make IT Fair är ett treårigt projekt som vill öka medvetenheten bland allmänheten om utvecklingsfrågor kopplade till produktion av konsumentelektronik. Projektet finansieras av EU och leds av åtta organisationer, däribland Svenska kyrkan, Swedwatch och Fair Trade Center. Hela uppföljningen av rapporten kan läsas på www.swedwatch.org.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)