JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt genombrott för grafen
Forskare vid Linköping och Chalmers har lyckats framställa grafen som håller samma höga kvalitet som kisel. Resultatet öppnar för storskalig produktion av grafen, ett material som består av ett enda lager kolatomer och som pekas ut som ett framtidsmaterial för framtida halvledare.
I grafen rör sig elektronerna hundra gånger snabbare än i kisel, vilket gör att förhoppningarna är stora kring att tillverka höghastighetselektronik i detta ämne. Men grafen - kol där atomerna ligger i ett enda lager - är svårt att framställa i stora mängder. Hittills har bara små bitar kunnat tas fram.

För att komma vidare måste man kunna tillverka materialet i större ytor för att kunna göra skivor - wafers - lämpliga för halvledarproduktion. Forskarna vid Linköping och Chalmers har utgått från skivor av kiselkarbid, avlägsnat kislet från ytan och lämnat kvar ett lager kolatomer. Med metoden har forskarna lyckats få 10 000 gånger högre precision än de bästa resultat som uppnåtts genom att skala av kolatomlager från grafit.

– Resultaten ger den första resistansstandarden, det vill säga ett mått på elektriskt motstånd som bara beror på naturkonstanter, som fungerar vid en temperatur på 4,2 K, säger Sergey Kubatkin på Chalmers som lett forskningen där.

Tidigare resistansstandarder har varit baserade på kisel eller galliumarsenid. De har varit betydligt svårare att framställa och använda, och fungerar bara vid ännu lägre temperaturer.

Tillverkningsmetoden är framtagen vid Linköpings universitet av Rositza Yakimova, Mikael Syväjärvi och Tihomir Iakimov.

– Detta visar att svensk forskning håller världsklass när det gäller att ta fram nya material med tillräckligt hög prestanda för framtidens elektronik, säger Mikael Syväjärvi i ett pressmeddelande.

Resultaten är publicerade i nätupplagan av tidskriften Nature Nanotechnology.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)