JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nystart för Siconveteraner

I somras gick Linköpingsföretaget Sicon – expert på analog och blandat analog-digital halvledarkonstruktion – i konkurs. Nu har några av Sicons grundare dragit igång två nya konstruktionsbolag, Anacatum och Cognicatus.
–  Anacatum bygger på samma affärsidé som Sicon, medan vi inom Cognicatus utvecklar kognitiv elektronik som är en mer långsiktig tanke, säger Rolf Sundblad, medgrundare till båda företagen samt en gång i tiden även medgrundare av Sicon.

Med kognitiv elektronik menar man system som har en arkitektur som liknar vår egen hjärna – systemen kan lära sig och prediktera händelser. Verksamheten inom Cognicatus är således mycket forskningsnära med ett kommersiellt tidsperspektiv på fem till tio år

–  Verksamheten är väldigt i sin linda. Vi har en tvärvetenskaplig intressegrupp här i Linköping som vi samarbetar med. Vi försöker generera forskningspengar och IP som vi kan säkra för framtiden men idag är det vårt andra bolag som helt och hållet står för finansieringen, säger Rolf Sundblad.

Anacatum är ett rent kundfinansierat konstruktionsbolag som tjänar pengar på att göra avancerade asicar. Jämfört med Sicon är verksamheten bredare både vad gäller marknad och teknikområde, menar Rolf Sundblad, även om företagets styrka fortfarande är mixedsignalteknik.

Några patent eller andra rättigheter från Sicon finns inte, allt sådant köptes upp av amerikanska Zoran strax efter konkursen då Zoran startade ett svenskt dotterbolag med delar av Sicons personal.

–  Men vi täcker allt. Vår verksamhet bygger på ett nätverkstänkande. När vi utvecklar jobbar vi med ett antal konstruktionsbolag som alla har sina specifika specialiteter.

Genom att dagens asicar är så komplexa behövs kompetens från många olika håll för att skapa en hållbar lösning. Anacatum tror därför på idén att bygga upp ett nätverk av konstruktionsföretag världen över som har olika expertområden och tar hjälp av varandra.

För tillfället har Anacatum två rullande projekt, ett svenskt och ett brittiskt. Vilka konstruktioner det handlar om är förstås hemligt, men båda inkluderar bland annat ett samarbete med ett amerikanskt bolag som är expert på digital konstruktion.

–  Men vi har en rejäl offertstock värd mellan 20 och 30 miljoner ute, så vi lever i allra högsta grad, säger Rolf Sundblad.

Samtidigt understryker han att Anacatum enbart är intresserat av att satsa på projekt som ger ett mervärde exempelvis i form av IP som kan säljas vidare, royalty på kretsarna eller ansvar för att leverera själva kislet.

–  Genom åren har vi byggt upp goda kontakter med foundryn så det är något vi både kan och vill dra nytta av, säger Rolf Sundblad

Ägarförhållandet mellan de två uppstartsföretagen är också intressant. Cognicatus är grundat av tre Siconveteraner, förutom Rolf Sundblad även Staffan Gustafsson och Jacob Wikner.

Anacatum ägs i sin tur av Cognicatus och simulatorföretaget Ansyn.

–  Fast just nu sitter vi i slutförhandlingar med brittiska Riverbeck så om någon vecka kommer ytterligare en ägare in, säger Rolf Sundblad.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)