JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson står fast vid nedläggningsbeslut

Facket lyckades inte rubba Ericssons beslut om att lägga ned fabriken i Gävle. Det står klart efter gårdagens förhandlingar. Senast vid årsskiftet ska verksamheten vara avvecklad.
Fackföreningarna vid fabriken i Gävle har låtit en oberoende konsult granska konsekvenserna av en nedläggning. Rapporten gav tre slutsatser. Den nya generationens basstationer går snabbare att tillverka.

– Det gör att det inte behövs lika många anställda. Det förstår vi också, säger Unionens klubbordförande Mikael Palm till Arbetarbladet.

För det andra: En stor del av produktionen flyttas utomlands, till Estland och Kina.

– Det gör att det åtminstone på papperet blir billigare. Men avståndet skapar i sig vissa kostnader. Till exempel ökad support och kostnad för designverksamheten som behöver vara nära produktionen.

Den tredje och enligt facken viktigaste slutsatsen är att det inte lönar sig inte att lägga ned en hel verksamhet. Det skulle vara lönsammare skruva ned produktionen överallt. En nedläggning av en hel ort ger extrakostnader, bland annat i form av olika stödåtgärder till de varslade.

Ericsson erbjuder de varslade medarbetarna i Gävle tre olika alternativ. De kan välja mellan ett omställningsprogram där de får lön under omställningstiden, ett särskilt avgångsvederlag eller, för dem som har hunnit fylla 58 år, avgångspension.

Mer detaljer om stödåtgärderna kommer företaget att släppa under nästa vecka, skriver Arbetarbladet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)