JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel-kondensator för lokala kraftnät

Kondensatorer med högre energikapacitet än dagens mobiltelefonbatterier. Det hoppas Intel kunna ta fram. Nyckeln ska vara företagets erfarenhet av masstillverkning av elektronik i nanoskala.
Intel startar ett nytt forskningslaboratorium i Rio Rancho, New Mexico, som ska utveckla teknik för masslagring av energi i kondensatorer.

Företaget försöker hitta material som kan formas till kondensatorer med högre kapacitet per kg än litiumjonbatterier, som används i bland annat mobiltelefoner. Därefter ska dessa kondensatorer sättas samman till superkondensatorer.

– Det är på tok för tidigt att kunna annonsera några resultat, säger labbchefen Tom Aldridge till sajten EE Times.

– Men vi hoppas kunna ta en fräsch titt på området superkondensatorer med tanke på vår expertis inom nanomaterialtillverkning och högvolymtillverkning.

Målet är att dessa superkondensatorer ska kunna användas i mobiltelefoner och fordon, och till och med i lokala kraftnät, så kallade microgrids, för mellanlagring av hushållsel.

Det är framför allt det sistnämnda tillämpningsområdet, microgrids, som forskarna har för ögonen.

Kondensatorer lagrar energi i form av elektrisk laddning, till skillnad från batterier som lagrar energi kemiskt. Dagens batterier rymmer mycket mer energi per kg än kondensatorer, medan kondensatorer kan laddas upp och ur mycket snabbare.

Kondensatorer används idag bland annat i fordon för att lagra energi från inbromsning för användning vid nästa acceleration. Andra fördelar med kondensatorer jämfört med batterier är längre livslängd och större tålighet mot svår miljö.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)