JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 45 småföretag delar på 48 miljoner
Nykterhetskontroll med fjärrdetekterande laser, bättre högeffekttransistorer i kiselkarbid, elektroniskt styrda ”intelligenta” stötdämpare och integrerad värmepump i solfångare. Det är vad man utvecklar i några av de 45 projekt som nu stöttas med sammanlagt 48 miljoner inom ramen för Vinnovas program Forska och väx.
Vinnova satsar 120 miljoner kronor per år på forsknings- och utvecklingsprojekt i små och medelstora företag inom ramen för programmet Forska och väx. Företag kan söka tre typer av finansiering: genomförande av FoU-projekt, förstudie inför FoU-projekt samt behovsidentifiering inför FoU-projekt. I kraven ingår att företagen själva medfinansierar satsningarna med minst lika mycket som de får i bidrag.

I årets första Forska och växrunda får 45 småföretag FoU-satsningar finansierade med sammanlagt 48 miljoner kronor. Dessa har vaskats fram från totalt 305 förslag på sammanlagt 391 miljoner kronor.

– Att så många mindre företag vågar satsa på innovation kan göra Sverige och svenska företag mer konkurrenskraftiga. Även om vi inte kan finansiera alla som söker finansiering hos Forska och väx, så ser vi positivt på att så många små- och medelstora företag vill visa framfötterna, säger Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova i ett pressmeddelande.

Bland projekten som nu får stöd är en hel rad elektronikintensiva. Mest av alla får ClimateWell i Hägersten, som med ett bidrag på 4 miljoner kronor ska utveckla en integrerad värmepump i solfångare.

Andra högvinster med elektroniktouch gick till kiselkarbidföretaget Transic som får 2,5 miljoner för att förbättra högeffekttransistorer, Öhlins Racing i Upplands Väsby som ska utveckla elektroniskt styrda ”intelligenta” stötdämpare för 1,7 miljoner kronor samt Surgical Science Sweden som får 2,5 miljoner kronor för att utveckla simulatorer för titthålskirurgi. Ett annat spännande projekt står Avilar i Floda för. Företaget får 400 000 kr för förstudier av nykterhetskontroll i trafiken med fjärrdetekterande laser.

För hela listan av finansierade projekt under våren (se länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)