Det här är den första gången som en hel L4-kärna släpps som öppenkod. Tidigare har företaget Genode Labs ett L4-system där vissa komponenter är öppen källkod.
Företaget som haft mest framgång med en L4-implementering heter "OK Labs" och "B Labs" kan låta som en lek med det namnet. Men det förnekar Bahadir Balban, B Labs grundare.
— Det symboliserar de tre B:na i mitt namn, Bahadir Bilgehan Balban. Om det finns någon inspirationskälla utöver det är det ”Bell labs” och deras innovativa ingenjörer som skapade programspråket C och operativsystemen Unix och Plan 9, säger Bahadir Balban.
Förutser du några problem med intellektuella rättigheter mot andra L4-implementatörer som Sysgo och OK Labs?
— Om du menar vad gäller L4-teknik, så ser jag inga problem för närvarande. L4 är en helt öppen konstruktion. Vad gäller upphovsrätten så har vi skrivit vår programvara från noll. Jag tycker bara att det är kul att det finns olika leverantörer — det bidrar till mångfalden.
När tror du Codezero har mognat för att tas i bruk?
— Vi behöver ytterligare några månader för att släppa en version av en virtualiserad Linux, men kärnan Codezero i sig är faktiskt redo för multikärnor. Vi släppte stöd för quad core Cortex A9 i december 2009 och demonstrerar tekniken för första gången på Multicore Expo i slutet av månaden, säger Bahadir Balban.
Hur många ingenjörer har ni på B Labs?
— Jag kan tyvärr inte ge några siffror, men jag kan säga vi är ett startuppföretag med resurser som vi klarar oss bra på.
Har frivilliga börjat engagera sig i öppenkoden?
— Flera stycken har signat våra licensregler för vad som gäller för kodbidrag, och ett ordentlig gäng prenumererar på vår distributionslista. Det är vår källkod i sig som väcker intresset. Det har dock inte ännu inkommit några signifikanta kodbidrag, eftersom sådana vanligen kräver mycket hög erfarenhet av att konstruera operativsystemskärnor. Jag förväntar mig en tillväxt i samfundets verksamhet när vi släpper vår Linuxkärna om några månader, säger Bahadir Balban.