JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Halva världen borde få bredband"
Vartannat hushåll i världen borde få tillgång till mobilt bredband inom fem år. Det målet sätts nu av FN-organet ITU, Internationella Teleunionen. Man listar också 50 milstolpar som ska passeras för att målet ska uppnås.
Idag täcks nära 90 procent av jordens befolkning av mobilnät, och hälften av alla hushåll har mobiltelefon. Den utvecklingen applåderas av ITU, som nu vill se en fortsättning av utvecklingen med målet att vartannat hushåll i världen om fem år har tillgång till mobilt bredband.

Idag har bara drygt 25 procent av världens befolkning tillgång till Internet, och bara 12 procent har Internetaccess i sina hem. I många utvecklingsländer har därför myndigheterna byggt upp publika Internetaccesspunkter i bibliotek, museer, postkontor och skolor. Ett exempel är Bhutan där 40 procent av alla myndighetskontor erbjuder allmänheten tillgång till Internet. Ett annat exempel är Mexico, där 40 procent av landets 7000 bibliotek erbjuder Internetaccess.

Fler liknande ansträngningar, och mycket mer, behövs dock för att nå målet konstaterar ITU. En viktig fråga är språket – Internet domineras av engelska, trots att bara 15 procent av jordens befolkning behärskar det språket. Den engelska dominansen minskar dock, inte minst tack vare den nyligen införda möjligheten att använda icke-latinska alfabet. Idag är det i Kina, Indien och Ryssland som flest nya webbsajter registreras.

ITU är också övertygat om att det är med mobilt internet som målet ska nås. Att bygga ut det fasta nätet anses inte rimligt. Man uppmanar därför regeringar jorden runt att öka licensgivningen till mobiloperatörer och säkerställa att infrastrukturen byggs ut för att täcka alla invånare. Internetanvändning måste också integreras i utbildningen, och lokalt innehåll bör uppmuntras, skriver ITU.

Statistiken och framtidsplanerna finns samlade i rapporten World Telecommunication / ICT Development Report 2010 (länk) som kan laddas ner utan kostnad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)