Nokia och Sony Ericsson
i miljömässig särklass
I Greenpeace uppdaterade ranking över världens stora elektroniktillverkare drar Nokia och Sony Ericsson ifrån de övriga. Sony Ericsson vinner på att man fasat ut alla farliga kemikalier och sin vilja att skärpa RoHS-direktivet. Nokia vinner poäng på sitt returtagningsprogram och bredden på sitt miljöarbete.När nu listan – Guide to Greener Electronics – presenterats i sin 15:e upplaga toppar Nokia för sjunde gången i rad, tätt följd av Sony Ericsson. De nordiska mobiljättarna tycks lyssna på Greenpeace mer än producenter i övriga världen. I botten på listan finns kinesiska Lenovo och japanska Nintendo.
Nokia har numera fasat ut de flesta giftiga ämnen ur sina mobiler, och företaget får som vanligt toppbetyg vad gäller produkternas energieffektivitet. Man får också beröm för sitt returtelefoniprogram med 5000 återtagningsplatser i 85 länder, och för att man ger god information om vad kunderna kan göra med sina uttjänta mobiler. Att Nokia dessutom lovat öka sin andel förnybar energi i sin egen förbrukning till 50 procent i år ger ytterligare poäng, liksom målet att minska sina CO2-utsläpp med 18 procent i år jämfört med 2006.
Sony Ericsson får ännu bättre poäng än Nokia på kemikaliesidan – man är ensam om att ha lyckats fasa ut alla giftiga ämnen – även bromerade flamskyddsmedel – och dessutom ge stöd för en skärpning av RoHS-direktivet (länk). Energieffektiviteten ligger också i topp. Dock anser Greenpeace att returtelefoniprogrammet lämnar en del att önska, liksom stödet för minskning av växthusgaser. Här skulle troligen fler poäng kunna hämtas om företaget kommunicerade fler detaljer i sina planer – Greenpeace konstaterar att målen är högt satta men saknar detaljerad redovisning på ett par punkter.
Noterbart är att Samsung, Dell, LG och Toshiba rasar rejält i denna ranking. Samsung och Toshiba har inte fasat ut vare sig bromerade flamskyddsmedel eller PVC ur sina produkter trots tidigare löften. LG tappar av samma skäl, men också på grund av att man inte levt upp till sina tidigare löften om energieffektivitet.
Bottenplacerade Nintendo får allra sämst betyg i klasserna för returtagning – företaget saknar enligt Greenpeace helt och hållet policy för vad som ska hända med produkterna när de är uttjänta och ger ingen information till kunderna. Nästan lika illa är det på kemikaliefronten – enda ljuspunkten är att man lanserat ett par spelkonsoler med PVC-fria kablage och att man inte längre använder ftalater. De senaste modellerna har också aningen bättre energieffektivitet än de tidigare.
Hela rapporten, med detaljerad information om 18 tillverkare och motivering till deras ranking, finns att ladda ner här (länk).