JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jättar standardiserar programverktyg

Ett standardformat för så kallade trace-data. Det är en nyckelteknik som behövs för att göra olika programmeringsverktyg mer kompatibla med varandra anser Nokia, Freescale, Samsung, Texas Instruments, Mentor Graphics, med flera, och startar arbetet med att ta fram en sådan standard.
Det är övergången till multikärnor som gör problemet med inkompatibla verktyg akut, enligt företagen. Standardiseringsarbetet sker i  organisationen Multicore Association, i en nybildad arbetsgrupp kallad Tools Infrastructure Working Group (TIWG).

Initiativtagaren till standarden är en ingenjör på Samsung, Tasneem Brutch, och hon har också fått bli gruppens ordförande.

Historien bakom initiativet är att Tasneem Brutch gjorde ett misslyckat försök att välja ut en enda plattform för Samsung att använda för utveckling av programvara till multikärnor.

Det fungerade inte — det fanns helt enkelt ingen ensam utvecklingsplattform som omfattade alla de typer av verktyg som behövdes.

Alltså är Samsung även fortsatt tvungen att växla mellan verktyg från olika plattformar. Detta underlättas förstås dramatiskt om verktygen redan vid leveransen är  kompatibla med varandra.

Företag som idag säljer utvecklingsverktyg för multikärnor, som Critical Blue och PolyCore, är inkopplade i arbetet.

En referensimplementering för operativsystemet Linux kommer att tas fram i samarbete med organisationen CE Linux Forum. Standarden kommer att vara en vidareutveckling av ett verktyg som idag används för att samla tracedata från systemnära programvara som körs i Linux, Linux Trace Toolkit Next Generation (LTTng).

Arbetsgruppens första jobb är att undersöka hur trace-data används idag och om det finns speciella krav som ställs av utvecklarna inom industrin.

En trace är en detaljerad logg över körningen av ett program och används av programutvecklare för att spåra ursprunget till programfel.

När tracestandarden är klar ska arbetsgruppen gå vidare med att definiera gränssnitt mellan så kallade profileringsverktyg och verktyg för analys och visualisering. Också profilering innebär att programkörningen loggas, men denna gång i syfte att undersöka prestanda, typiskt genom att samla statistik över vilka delar av programmet som använder mest processortid.

Tracestandarden beräknas vara klar inom ett år.

Ytterligare medlemmar är IMEC, National Instruments, Tilera, Wind River, universiteten i Houston och Utan, samt tekniska högskolan i Montreal.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)