JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Anna Wennberg: Överdriv inte återhämtningen

Anna Wennberg: Överdriv inte återhämtningen

Prognosföretagen har under en tid försökt haussa upp halvledarföretagens framgångar, speciellt minnestillverkarnas. Men analyserar man försäljningssiffrorna lite noggrannare över en längre tid visar det sig att boomen inte är så fantastisk som vissa vill göra gällande.
Ingen har väl undgått att halvledartillverkarna åter är på fötter efter en lågkonjunktur som, speciellt för ett flertal minnesföretag, nästan ledde till konkurs.

Men att som flera prognosföretag jämställa stark tillväxt med en hype i halvledarvärlden kan tyckas magstarkt. För att få en känsla av vad den senaste tillväxten egentligen betyder för enskilda företag kan det vara på sin plats att slänga en blick i arkivet över de senaste årens 20-i-topp-listor för världens halvledartillverkare. Jag har valt IC Insights topplistor som referens.

Lyssnar man på färska analyser från exempelvis prognosföretaget IC Insights är det framförallt de fem stora minnesföretagen Samsung, Toshiba, Hynix, Micron och Elpida som täljer guld med kniv just nu.

Men blickar man tillbaka några år visar det sig att det egentligen bara är Samsung som vuxit rejält över tiden. Den senaste konjunktursvackan kan beskrivas med att luften gick ur marknaden under slutet av 2008, botten nåddes under första kvartalet i fjol, därefter har det ljusnat för de allra flesta. Under första kvartalet 2008 var Samsungs omsättning 5,6 miljarder dollar, under katastrofkvartalet ifjol (det första) var den nere i 3,7 miljarder dollar för att under årets första kvartal nå hela 7,7 miljarder dollar.

Fortsätter Samsungs tillväxt i samma takt som nu kan företaget faktiskt på sikt hota Intels mångåriga förstaplacering på halvledartronen. Intel omsatte 9,5 miljarder under första kvartalet i år, vilket är nästa identiskt med motsvarande kvartal två år tidigare. Under det senaste kvartalet minskade Samsung återigen gapet mellan de två. Enligt IC Insight sålde Intel för 9,9 miljarder dollar under det senaste kvartalet, medan Samsung nådde upp i 8,1 miljarder dollar.

Väljer man istället att titta på Toshiba, Hynix, Micron och Elpida så blir tillväxten under de senaste åren inte lika tydlig. Hynix och Elpida backade tidigare än den övriga halvledarindustrin, redan i början av 2008 hade de två problem. För Hynix del är det först nu som företaget nått upp i en omsättning motsvarande den i början av 2007 (runt 2,6 miljarder dollar) medan Elpidas gjort lite bättre ifrån sig. Elpida omsatte 1,2 miljarder dollar första kvartalet 2007 och 1,6 miljarder dollar motsvarande kvartal i år.

Japanska Toshiba har varit i en liknande situation som Hynix och Elpida. Det är först nu företaget nått samma omsättning som under 2007, alltså drygt 3 miljarder dollar per kvartal. Toshibas klarade dock själva nedgången betydligt smärtfriare. Den kom senare, var inte lika djup och pågick under kortare tid.

Att få en bild av Microns tillväxt under senare år är lite mer komplext eftersom företaget dels sålt sin förlusttyngda bildsensorverksamhet, dels köpt flashminnesbolager Numonyx av Intel och ST Microelectronics. Man kan dock konstatera att Micron gått igenom krisen förhållandevis bra och att den senaste kvartalsomsättningen på 2,4 miljarder dollar ligger cirka en miljard över det första kvartalet år 2007 liksom 2008.

Tittar man på de senaste årens tillväxt för andra stora halvledarföretag så kan man konstatera att företag som exempelvis Texas Instruments, ST Microelectronics, TSMC, Qualcomm, AMD och Infineon hade en omsättning under årets första kvartal som låg i nivå med företagets omsättning under det första kvartalet år 2008. Andra företag, som exempelvis Freescale, NXP, Sony och Fujitsu, har det gått sämre för. De har ännu inte nått upp till sin omsättning för två år sedan.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)