JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafenforskare kritiserar Nobelkommittén
Det vetenskapliga underlaget bakom årets nobelpris i fysik innehåller flera fel, hävdar fysikprofessor Walt de Heer i ett brev till Nobelkommittén. Och kommittén tar till sig av kritiken och inför ändringar i dokumentet.
Att forskare som känner sig förbigångna eller trampade på tårna kritiserar Nobelkommittén är inget ovanligt. Men detta fall är annorlunda - fysikprofessor Walt de Heer vid Georgia Institute of Technology attackerar inte valet av pristagare – André Geim och Konstantin Novoselov – utan det vetenskapliga dokument som kommittén publicerat i samband med sin motivering.

– Kommittén har inte gjort sin hemläxa, säger de Heer till nyhetsbrevet Nature News.

De Heer är inte vem som helst, det är han som har patenterat användningen av grafen inom elektronik, och han gjorde några av de tidigast kända mätningarna på materialet.

Felen han påpekar i brevet (länk) går från de mer triviala som en felaktig bildtext, till de mer allvarliga som förväxlingar av grafen och grafit. Därtill har ett antal forskare inte getts vederbörlig referens för sina arbeten. Även historieskrivningen kritiseras - enligt de Heer hade en rad upptäckter gjorts långt tidigare än Nobelkommittén låter påskina i sitt dokument.

Brevet skickades i onsdags till Nobelkommittén, lästes enligt tidningen Ny Teknik i torsdags av nobelkommitténs sekreterare, professor Ingemar Lundström, och beslut fattades i fredags om att modifiera motiveringsdokumentet.

– Det kommer att bli ett fåtal ändringar. Vi håller på att titta på det, säger Lundström till Ny Tekniks webbupplaga.

Lundström tonar ner betydelsen av det inträffade. Han menar att det "egentligen inte" är pinsamt, och att det inte påverkar något. Men enligt Nature News efterlyser nu flera forskare större transparens i Nobelkommitténs arbete.

– Hela den här upplevelsen har fått mig att fundera hur Nobelprisprocessen fungerar, säger exempelvis Rodney Ruoff, en av de forskare vars arbete inte refererades till i den första versionen av dokumentet.

Nobelkommittén får dock stöd från 1985 års fysikpristagare, Klaus von Klitzing:

– Jag tror nog att medlemmarna i nobelpriskommittén har en bra översikt över det vetenskapliga läget, säger han till Nature News.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)