JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafenforskare får draghjälp
Forskaren Mikael Syväjärvi vid Linköpings universitet ska få hjälp att kommersialisera sin forskning av SP Devices vd Jonas Nilsson, genom IVA:s mentorprogram, kallat mentor4research.
Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har sedan 2004 valt ut ett 60-tal forskare som med stöd från Vinnova får en mentor för att kommersialisera sin forskning. En av de senaste i raden är Mikael Syväjärvi i Linköping, som ingått i en forskargrupp för framställning av det nobelprisbelönade materialet grafen. Materialet har redan använts för en prototyp till en sensor som kommersialiseras av företaget Sensic. Hans mentor blir Jonas Nilsson, vd för AD-omvandlarföretaget SP Devices.

Forskargruppen, som leds av professor Rosita Yakimova, vill nu gå vidare i kommersialiseringen av framställningsmetoden. Vilket är just vad programmet syftar till - att hjälpa forskare ta de fösta stegen mot kommersialisering och hitta vägar till en marknad för sin innovationer.

Grafen, som består av ett atomtunt lager kol, är oerhört lovande för elektronik och sensorer. Elektronerna i grafen färdas 100 gånger snabbare än i kisel. Grafenytan är mycket känslig för enstaka molekyler, vilket gör det lämpligt för sensorer. Dessutom finns teoretiska beräkningar som visar att materialet kan användas för att lagra vätgas genom att byggas ihop med kolnanorör. Och forskare förutspår att grafen kan växelverka med DNA-molekyler genom att koppla grafens ledande förmåga till de fyra kvävebaserna som har olika ledningsförmåga.

Idag finns dock ingen leverantör av tillräckligt bra grafen för industriell utveckling av tillämpningarna. Men det är just det som Linköpingsforskarna hoppas åtgärda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)