JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska lysdioder växer - i USA
När teknikbolaget Glo, som gör lysdioder av nanotrådar, ska utöka personalen från 35 till 50 medarbetare sker det inte i hemorten Lund utan i Silicon Valley, berättar nyhetsbrevet Rapidus. Det är där kompetensen finns, säger företaget.
– Det är svårt att bygga ett stort halvledarföretag var som helst i Europa. Det krävs väldigt specifik kunskap. Förutom Silicon Valley vore det kanske möjligt i Taiwan, säger Glos vd Fariba Danesh till Rapidus.

Glo tog i höstas in 170 miljoner kronor i nytt riskkapital (länk), och företaget har sedan dess expanderat för att kunna slutföra produktutvecklingen. Målet är att det närmaste året öka från 35 till 50 medarbetare. Redan finns hälften av personalen på USA-kontoret, och det är där som huvuddelen av de man nu söker ska anställas. Den personal som rekryteras i USA är framför allt sådan med kompetens utanför själva nanotrådstillverkningen, skriver Rapidus.

Fariba Danesh betonar dock för Rapidus att huvudkontor och grundforskning kommer att finnas kvar i Lund, där forskaren Lars Samuelsson och hans labb finns.

Glos teknik, där nanotrådar bygger upp lysdioder genom att växa på kiselplattor, lovar inte bara avsevärt lägre produktionskostnader. En viktig faktor är också att metoden kringgår många av de patent som innehas av dagens dominanter inom lysdioder. Det är en orsak till att investerarna varit villiga att erbjuda kapital, säger Fariba Danesh till Rapidus.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)