JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på kiselskivor efter jordbävningen

En av världens största fabriker för kiselskivor – wafers – har stängt efter jordbävningen i Japan. Paradoxalt nog tror analytiker att det kan gynna minnesindustrin.
Produktionen ligger för närvarande nere vid världens största fabrik för kiselskivor, ägd av Shin-Etsu Handotai i närheten av Fukushima. Fabriken står för 60 procent av produktionen av företagets kiselskivor. Företaget, som är störst i världen i denna nisch, meddelar att man försöker flytta produktionen till andra fabriker i Japan som inte ligger i det drabbade området.

Shin-Etsu Handotai står tillsammans med likaledes japanska Sumco, förr kallat Sumitomo-Mitsubishi Silicon Corp, för cirka tre fjärdedelar av världsproduktionen av kiselskivor.  Även Sumco har stängt en av sina fabriker, som dock är betydligt mindre. Sumco anger att företaget har flera fabriker som tillverkar samma typ av kiselskivor som i den drabbade anläggningen, och överväger att flytta produktionen till dessa.

Samtidigt berättar tyska Wacker, den största tillverkaren av kiselskivor utanför Japan, att man utökar produktionen vid sina anläggningar i Burghausen och Nünchritz. Detta har dock inget med jordbävningen i Japan att göra, utan med den globala efterfrågan. Företaget investerar 130 miljoner euro i ny kapacitet, något som dock väntas resultera i ökad produktion först 2012.

Att produktionsbortfallet i de jordbävningsdrabbade fabrikerna kommer att medföra störningar för världens halvledarindustri är helt klart, frågan är dock hur stor påverkan blir. Det taiwanesiska nyhetsbrevet Digitimes tror till och med att produktionsbortfallet kan gynna minnestillverkarna, eftersom dessa nu inte kommer att kunna producera ett lika stort överskott i förhållande till efterfrågan som de planerat.

För DRAM räknade Digitimes analytiker före jordbävningen med att överutbudet i år skulle landa kring 28 procent, detta efter att ha räknat samman tillverkarnas planer på produktionsökning och fått den till mellan 40 och 70 procent, räknat i antal producerade minnesbitar. Ett liknande scenario gäller enligt analytikerna för NAND-flash. Nu tror analytikerna att överutbudet inte blir lika stort, även om de inte vill ange några siffror, vilket skulle ge minnesbranschen bättre möjlighet att hålla priserna uppe.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)