JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avhandling ger handfasta råd om mjukvarutest

Trots en växande betydelse av effektiva metoder för att testa mjukvara plockas nya användbara metoder från forskningen sällan upp i industrin. Dessutom finns luckor också forskningen kring test. Det är av teserna i Sigrid Eldhs doktorsavhandling, som utmynnar i konkreta riktlinjer för testdesign.
– Trots att industrin lägger stora resurser på testning och har stort behov av bättre testmetoder är området förvånansvärt outvecklat, skriver hon i förordet.

Hennes eget arbete (pdf) är ett steg i riktning att ta itu med problemet.

I livstidskostnaden för ett mjukvaruprojekt ligger mellan 30 och 70 procent på verifiering av att systemet fungerar korrekt. Den huvudsakliga metoden att avgöra detta är genom att provköra programkod och verifiera att utdata är de förväntade för olika indata.

Sigrid Eldh har gjort tio studier i faktiska projekt där hon ur olika vinklar analyserat de testmetoder som använts, och deras resultat. Och så har hon dragit slutsatser.

Hon noterar bland annat att effektiva testmetoder som faktiskt existerar ibland inte är kända i industrin. Eller så missförstås de och används felaktigt.

Forskare får del av skulden – de borde fokusera mer på att ta fram metoder som industrin faktiskt kan använda – till exempel se till att metoder kan användas brett i stora realistiska projekt och inte förklara sig nöjda efter att ha uppvisat någon akademisk kvalitet på testning i labbet.

Konkret har Sigrid Eldh bland annat klassificerat olika typer testdesigntekniker efter hur snabba de är, hur bra de är på att hitta många fel, och vilka tillämpningsområden de är lämpliga för.

Avhandlingens innehåll är direkt användbart för dig som är verksam inom test. Kapitel 14 på 28 sidor utgör en liten handbok för dig som behöver hjälp att hitta en testdesignteknik, som passar de bivillkor som gäller för just ditt projekt. Sigrid Eldh lovar faktiskt ”ökad produktkvalitet och förkortad utvecklingstid” för den som följer avhandlingens riktlinjerna.

Doktorsavhandlingen har tagits fram i samarbete med Ericsson, och försvaras den 21 oktober på Mälardalens högskola i Västerås.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)