JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskarna bakom Openrisc i nya Linux
Den viktigaste nyheten i version 3.1 av operativsystemet Linux är stödet för ”rymdprocessorn” Openrisc. Och den nyheten kan man tacka de svenska företagen Orsoc och South Pole för.
IP-konsulten Orsoc har jagat de sista buggarna ur Openrisc-kärnan och linuxkonsulten South Pole har uppdaterat mjukvara och verktyg för Linux.

Ansträngningarna har nu granskats av linuxorganisationen och fått en godkäntstämpel – när Linux 3.1 släpptes i förra veckan angavs stöd för Openrisc som allra första punkt under rubriken "Framträdande egenskaper”.

Redan sedan tidigare har det gått att köra Linux på Openrisc. Det som händer nu är att Openrisc inlemmas i den officiella linuxkärnan. Det betyder bland annat att uppdateringar och nya funktioner testas av linuxorganisationen innan nya versioner av Linux släpps.

Och PR-effekten är minst lika viktig – nu finns Openrisc på den officiella kartan.

Johan Rilegård
Johan Rilegård
– Fler mjukvaruutvecklare kommer använda Openrisc, eftersom många tycker att det bara är värt att använda processorer som stöds officiellt av linuxorganisationen, säger Orsocs vd Johan Rilegård.

Processorkärnan Openrisc är konstruerad med en öppenkodslicens. Den som bygger ett linuxsystem på Openrisc kan med andra ord få ett system som är öppen källkod hela vägen ner till kislet.

Openrisc1200
Openrisc finns i satellitdatorer från svenska ÅAC Microtec. Nasa är en av användarna.
Ett antal utvecklare har under de senaste åren lagt ner tid på att ge Openrisc den makeover som till slut gett den tummen upp från linuxsamfundet.

Historien börjar år 2006 då Orsoc bestämmer sig för att Openrisc-kärnan behöver en uppryckning. En implementation av kärnan i en strukturerad asic visade att där finns en allvarlig bugg och Orsoc avdelar resurser för en ordentlig att arbeta med Openrisc – vilket avslöjar fler buggar.

När buggarna schasats ut inleddes nästa fas av arbetet – att uppdatera utvecklingsverktygen och anpassningen till linuxkärnan.

 Jonas Bonn
Jonas Bonn
 Jakob Sandgren
Jakob Sandgren
I mars 2010 kopplade man in linuxkonsulten South Pole, med Jonas Bonn i spetsen. I juni samma år levererade South Pole en första fungerade version baserad på den dåvarande linuxkärnan.

Sedan dess har South Pole – och ett dussintal öppenkodare världen runt – löpande anpassat openriscstödet till senare linuxkärnor. Vilket i sin tur övertygat linuxorganisationen om att det finns ett stabilt utvecklarnätverk bakom Openrisc som kan hålla koden uppdaterad och ta tag i buggrapporter. Vilket i sin tur är en viktig faktor bakom att Openrisc nu accepteras som en del av den officiella versionen av Linux.

South Pole får det officiella ansvaret för openriscversionen av Linux.

– Nya arkitekturer kommer inte varje dag så det är en ära. Att hacka Linux är vad vi på South Pole gör bäst så det är jättekul att ha fått en utmaning av denna storlek att jobba med, säger Jonas Bonn i en pressrelease.

– Trots 10 års arbete med kvalificerade uppdrag inom lågnivåutveckling av Linux så blir detta vår tyngsta referens hittills, säger säger Jakob Sandgren, VD för South Pole.



Linux 3.1 släpptes i måndags. Andra nyheter var stöd för det trådlösa närhetsprotokollet NFC och Nintendos fjärrkontroll Wii.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)