ORACLE KÖPTE SUN FÖR ATT SLÅ MYNT AV JAVA Oracle stämde Google den 10 augusti 2010 för patentintrång och upphovsrättsbrott relaterade till programspråket Java. En viktig anledning till att Oracle köpte Sun i april 2010, var att Oracle såg en möjlighet att kunna kräva in licenspengar för Suns programspråk Java, något som Sun själv inte varit intresserat av att göra. Så fort köpet var klart knackade Oracle på dörren hos Google, som använder en variant av Java i sitt operativsystemet Android, och bad att få en del av kakan. Google vägrade och Oracle grävde fram sju patent kring Java och stämde Google dels för patentintrång och dels för upphovsrättsbrott – Sun hävdar sig ha upphovsrätt på programmeringsgränssnittet till Java. Det sista patentet som förklarades ogiltigt var författat av ingen mindre än Javas verklige uppfinnare, James Gosling, som därmed kan dra en lättnadens suck – han står på Googles sida i konflikten och har förklarat sin irritation över att hans eget patent användes som vapen. |
Han lägger skulden för förlusten på kvaliteten på patenten i sig, snarare än på att Oracles jurister, och rådgivare, skulle ha hanterat rättstvisten oskickligt.
Det som blev känt igår är att USPTO under februari ogitigförklarat tre av de återstående patenten i rättegången. Patentdelen av Oracles stämning tycks därmed inte hålla, med reservation för att det fortfarande finns vissa överklagandemöjligheter i den eviga labyrint som amerikansk IPR-rätt utgör.
En annan teoretisk möjlighet för Oracle är att gräva upp andra Javarelaterade patent ur sin patentportfölj och kasta in i tvisten.
Oracle anklagade ursprungligen Google för sju patentintrång. Av dessa återstår nu ett som inte dragits tillbaka eller återkallats, men enligt Florian Müller är det tveksamt om Google kommer att förklaras ha gjort intrång på detta sista patent.
I en annan del av tvisten hävdar Oracle att programgränssnitten till Java är skyddade av upphovsrätt och att Google gör intrång på dem. Rättegången kring detta är planerad att starta i april.