Linköpingsforskare startar grafenföretag
Tre välkända forskare vid Linköpings universitet ligger bakom Graphensic som blir först i världen att kommersiellt kunna leverera större grafenytor på kiselkarbid.GRAFEN ÄR det tunnaste material som hittills framställts av människor. På samma sätt som exempelvis grafit, diamant och kolnanorör är grafen uppbyggt av symmetriskt hopfogade kolatomer, men bara i ett eller ett fåtal atomlager. Den tvådimensionella strukturen ger materialet en speciell karaktär: det är töjbart, genomskinligt, starkare än diamant och leder elektrisk ström. |
Mikael Syväjärvi |
Han berättar att flera EU-projekt visat intresse för det svenska materialet och att de har fått fler förfrågningar på leveranser än vad forskargruppen kan hantera.
– Fyra grupper köper material från oss idag och vi har cirka 15 kundkontakter som vi diskuterar med. Så vi ser helt klart en marknad för materialet, säger Mikael Syväjärvi.
Linköpingsforskarna har lyckats växa grafen på kiselkarbid vid högre temperatur än andra. Den höga temperaturen ger högre kvalitet på materialet. Samtidigt är processen betydligt svårare att kontrollera.
Metoden gör också att grafen kan fås att växa över förhållandevis stora ytor. Med dagens befintliga utrustning kan Graphensic hantera kiselkarbidskivor med en diameter på 50 mm, men metoden skulle mycket väl kunna användas med större skivor.
– Vi har jobbat med kiselkarbid i många år och är experter på materialet. En fördel med kiselkarbid är också att det kan användas som en aktiv del i själva komponenten som ska tillverkas.
Processen som nu kommersialiseras ger ett lager kolatomer på kiselkarbid.
Till en början kommer Graphensic att hyra in sig i universitetslabbet för att tillverka materialet som ska säljas, men redan nu drar grundarna upp planer för en verksamhet som kan expandera utanför labbet.
– Upp till 40 prover per år kan vi göra i labbet utan att det påverkar forskningen och det är en mängd som vi tror oss kunna komma upp i ganska fort. Mot slutet av året måste vi ta beslut om att flytta ut härifrån och till det behöver vi finansiärer, förklarar Mikael Syväjärvi.
De tre forskarna planerar dock inte att klippa banden med forskarvärlden. Istället är målet att hitta en balans mellan det nystartade företaget och en fortsatt forskning vid universitetet där man i labbet just nu exempelvis arbetar med att växa två lager kolatomer på kiselkarbid.
Graphensic är antaget till företagsinkubatorn Lead i Linköping.