Uppgiften ser enkel ut. Löd loss några komponenter, löd sedan tillbaka nya komponenter och dra några extra trådar. Men tävlingen år 2010 visade att det var betydligt svårare än det i förstone kan verka. Bara fyra av de 22 tävlande senast det begav sig blev godkända. Huvudorsaken var nerverna som fick händerna på de tävlande att börja darra.
– Det visar att det inte alls är samma sak att tävla som att sitta hemma och löda.
Årets upplaga använder samma kortlayout som senast och precis som förra gången kommer utrustningen från fem olika leverantörer. Det innebär att de tävlande mycket väl kan få utrustning som de inte är vana vid.
– Man bör inte vara så upplåst vid ett fabrikat att det har betydelse, säger Lars-Gunnar Klang.
Det första mästerskapet i handlödning gick som sagt av stapeln för två år sedan. Tävlingen har därefter exporterats till både Kina och USA. Den svenska mästaren Linnéa Gyllner placerade sig preliminärt på en tredjeplats i USA nyligen.
– I USA skulle man tillverka ett kort. Det gör man nästan inte i Sverige. Här handlar det framförallt om reparationslödning, så det känns närmare verkligheten att använda det upplägget.
Precis som senast måste de reparerade korten dels fungera och dels uppfylla IPC-A-610D klass 2 för att vara godkända. För att vinna måste man dessutom vara snabbast.
– Men att vara snabb har egentligen mindre betydelse i det verkliga livet. Där handlar det om att korten ska fungera.
Den som vill anmäla sig kan skicka ett e-mail till Lars-Gunnar Klang, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.