Dosan, kallad Careousel, fungerar så att vid de förprogrammerade tidpunkterna roterar kassetten, en alarmsignal ljuder eller blinka, och den rätta dosen blir synlig i öppningen i locket. Signalen fortsätter sedan i fem till 60 minuter, eller tills att man tar medicinen. Om medicinen inte tas kan dosan via sin inbyggda mobiltelefonmodul skicka sms-larm till en anhörig, vårdpersonalen eller till patienten själv.
I snart tre års tid har den engelska hälso- och sjukvårdsmyndigheten National Health Service (NHS) drivit ett omfattande pilotprojekt med Careousel i West Midlands i England. Av de 250 personer som varit med i undersökningen hävdar 96 procent i en rapport att de har fått bättre hälsa med hjälp av dosan, samtidigt som de blivit mer självständiga.
– Studier visar att hela 25 procent av de patienter över 65 år som hamnar på sjukhus gör det till följd av att ha tagit sin medicin på annat sätt än det som ordinerats. Vårdkostnaderna för detta, bara i Sverige, beräknas till 10 miljarder kronor per år, säger Ingemar Hägerbro, en av Pharmacells grundare.
Enligt den brittiska rapporten kan varje dosa spara hälso- och sjukvården 40 000 kr per patient och år bara genom färre besök av vårdpersonal och minskad vårdtid på sjukhus på grund av felmedicinering.
Pharmacell har sin största marknad i England, följt av USA. I år räknar företaget med att dubbla omsättningen och leverera 20 000 dosor.