JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mimo med bara en antenn
Mimo, eller multiple input multiple output, är på väg att slå igenom som metod för att öka kapaciteten och räckvidden i många kommunikationssystem. Men att använda flera antenner ökar kostnaden och tar mer plats. Nu har schweiziska och grekiska forskare lyckats åstadkomma motsvarande kapacitetshöjning som man får med två antenner trots att de bara använt en enda antenn.
Klicka för större bild!
Tekniken kallas Beamspace Mimo och bygger på att forskarna skapat två oberoende lober i en och samma antenn. Hur detta går till framgå inte av artikeln från det schweiziska universitet Ecole Polytechnique Federale de Lausanne.

Loberna ska dock vara oberoende och påstås lösa problemet med att antenner i mimosystem som en tumregel måste vara separerade en halv våglängd eller mer.

Den andra delen i lösningen är själva matningen av antennen. I ett vanligt tvåkanaligt mimo-system behövs det två oberoende kanaler med var sin rf-kedja inklusive effektförstärkare.

I Beamspace Mimo är det reducerat till en enda.

Den ena informationsströmmen går genom en konventionell ”rf-kanal” medan den andra informationsströmmen går direkt till antennen och används för att skapa den andra loben. Hur det går till förklaras inte av professor Julien Perruisseau-Carrier, som leder forskargruppen.

– En av de stora utmaningarna är att säkerställa att loberna verkligen är oberoende och att det blir enkelt att processa informationen.

Han framhåller att lösningen är resultatet att ett interdisciplinärt samarbete mellan forskare som sysslar med kodning för radiokommunikation, och forskare som studerar antenner. Normalt samarbetar de inte.

Resultaten publiceras i en IEEE-tidskrift (länk).

Nu arbetar forskarna på att ta fram en kompaktare variant av antennen som skulle kunna integreras i mobiltelefoner.

Mer information kommer att presenteras på antennkonferensen IEEE International Symposium on Antennas and Propagation i Chicago i juli.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)