Klicka för större bild! |
Loberna ska dock vara oberoende och påstås lösa problemet med att antenner i mimosystem som en tumregel måste vara separerade en halv våglängd eller mer.
Den andra delen i lösningen är själva matningen av antennen. I ett vanligt tvåkanaligt mimo-system behövs det två oberoende kanaler med var sin rf-kedja inklusive effektförstärkare.
I Beamspace Mimo är det reducerat till en enda.
Den ena informationsströmmen går genom en konventionell ”rf-kanal” medan den andra informationsströmmen går direkt till antennen och används för att skapa den andra loben. Hur det går till förklaras inte av professor Julien Perruisseau-Carrier, som leder forskargruppen.
– En av de stora utmaningarna är att säkerställa att loberna verkligen är oberoende och att det blir enkelt att processa informationen.
Han framhåller att lösningen är resultatet att ett interdisciplinärt samarbete mellan forskare som sysslar med kodning för radiokommunikation, och forskare som studerar antenner. Normalt samarbetar de inte.
Resultaten publiceras i en IEEE-tidskrift (länk).
Nu arbetar forskarna på att ta fram en kompaktare variant av antennen som skulle kunna integreras i mobiltelefoner.
Mer information kommer att presenteras på antennkonferensen IEEE International Symposium on Antennas and Propagation i Chicago i juli.