Elisabeth Ekener-Petersen |
En livscykelanalys (LCA) tittar på påverkan från en produkt eller tjänst från vaggan till graven – från råvara till avfall.
Elisabeth Ekener-Petersen har inte analyserat en specifik modell av laptop. Istället har hon skapat en typisk leverantörskedja och tittat på vilka länder och leverantörer som produkten passerar under livscykeln och vilka samhälleliga effekter den har.
Ett par BOM-listor gav henne information om typiska råmaterial, varav de viktigaste valdes ut och kopplades till de länder som utvinner och raffinerar dem. Tillverkningen antogs ske i de länder som typiskt utför tillverkning, i huvudsak Kina, Taiwan, Japan, Sydkorea och USA.
Marknadsföring, försäljning och användning antogs ske i Sverige, liksom huvudsakligen skrotning och återvinning, med undantag av en procent som beräknades hitta en olaglig exportväg till utvecklingsländer.
Hon samlade in uppgifter om bland annat barnarbete, arbetsvillkor och påverkan på lokalsamhället från totalt ett trettiotal länder.
Idén att göra en social livscykelanalys (S-LCA) av produkter är inte ny, och Elisabeth Ekener-Petersen har följt en existerande mall för detta. Hennes eget bidrag är en metod att definiera en ”hotspot” – kombinationen av ett land som i stor utsträckning medverkar i någon fas av produktens livscykel och dessutom har någon allvarlig social påverkan i den fasen.
31 olika sociala effekter räknas in – bland annat korruption, barnarbete, rätt för arbetare att organisera sig och respekt för intellektuella rättigheter.
Dessutom är hon först med att faktiskt utföra en analys av en komplex produkt och få den publicerad i en vetenskaplig tidskrift, även om analysen för laptopen i sig har luckor i data och gör förenklingar – exempelvis visade det sig att Kina var mindre av en hotspot än väntat, helt enkelt för att det saknades konkreta data om löner och arbetstider.
Analysen publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Life Cycle Assessment.