JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska kort fyller luckorna i NI:s utbud

Wireflox crioSvenska kort fyller luckorna i NI:s utbud

Årsgamla Wireflow i Göteborg kombinerar utvecklingen av kort till National Instruments datainsamlings- och styrsystem Compact RIO med konsultverksamhet inom systemtest.
– Vår styrka är att vi är små och snabbfotade. Vi kan göra saker väldigt mycket fortare än National Instruments, säger Stefan Mattsson på Wireflow.

Sedan starten förra sommaren har han och hans fyra kollegor hunnit med att ta fram tre kort. Det handlar om ett kort med programmerbara motstånd, ett felinjiceringskort och en generell relämultiplexer. Alla avsedda för det FPGA-baserade kortsystemet Comapact RIO.

Korten är exempel på nischprodukter som har för små volymer för att National Instruments ska utveckla dem i egen regi. Istället stödjer företaget sina samarbetspartners med utvecklingshjälpmedel.

– Vi är ett av tio företag runt om i världen som gjort mer än ett kort plus att en del företag gör kort för husbehov.

Förutom kort till cRIO har Wireflow också produktifierat moduler som ökar produktiviteten för utvecklare i det grafiska programmeringsverktyget Labview.

Varvar med konsultuppdrag
För att finansiera utvecklingsarbetet går ungefär halva arbetstiden åt till traditionell konsultverksamhet inom bland annat systemtest av fordonselektronik.

Företaget ingår i NI:s nätverk som så kallad Electronic Design Partner, en samarbetspartner med speciella kunskaper inom just elektronikkonstruktion för NI:s plattformar.

– Det är lite tufft att komma med. Vi är enda svenska och en av sex, sju stycken i världen, säger Stefan Mattsson.

Tankarna på att ta fram egna produkter har funnits i några år.

– Vi arbetade tidigare på Prevas med bland annat testsystem till lastbilsindustrin. Vi såg att även andra områden som båtar, bilar, flygplan och gräsklippare har behov av likande testsystem och att man borde kunna produktifiera vissa delar.

Det skulle förenkla återanvändningen av både hårdvaru- och mjukvarukomponenter men affärsmodellen passade inte riktigt för Prevas, så Stefan och hans kollegor hoppade av strax före midsommar i fjol för att starta Wireflow.

– Vi hade lite diskussioner med Prevas om vi kunde ta med oss någonting men i slutänden blev det inget annat än vår kunskap och erfarenhet vi fick med oss.

Redan i augusti förra året var det första kortet klart men det har tagit närmare ett år innan försäljningen kommit igång. Marknadsföringen sker i egen regi men framförallt via NI:s kanaler.

– Vi fick faktiskt en order från Tyskland igår på fyra moduler. Fast vi räknar ändå med att det tar fem år innan vi går plus på produktförsäljningen.

Ett fjärde på gång
Under oktober kommer ett fjärde kort. Det är en fiberoptisk modul som kan användas för att koppla ihop flera Compact RIO-chassin över större avstånd eller i miljöer med mycket elektromagnetiska störningar. Modulen är tvåkanalig med full duplex och ger 10 Mbit/s på 500 meters avstånd.

– Sen kanske vi väntar lite och ser hur det går. Vi har visserligen en lång lista på produkter vi skulle vilja göra men det hänger också på hur försäljningen går.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)