Handledsskyddet som övervakar hjärtat
Elektroder som bakas in i kläder är lika tillförlitliga som traditionella elektroder när det gäller att övervaka hjärtat men också för att fastställa kroppssammansättning som vikt, mängden kroppsfett, muskelmassa och vätskenivåer. Det visar forskning vid KTH.Målet med de nya klädesplaggen med inbäddade elektroder är att patienten själv ska kunna sätta på sig dem. En fördel är dessutom att de ska kunna användas under en längre tid utan att irritera huden, något elektroder som sätts fast på huden lätt gör.
I sin avhandling som precis presenterats visar Juan Carlos Márquez på KTH att textila elektroder inbäddade i klädesplagg kan användas för så väl mätning av total kroppssammansättning med bioimpedansspektroskopi som för övervakning av hjärtfunktionen med så kallad impedanskardiografi. De textila elektroderna gav tillförlitliga mätresultat, jämförbara med resultaten från traditionella elektroder.
– Att säkerställa att textila elektroder mäter lika väl som traditionella är ett viktigt första steg mot att utveckla ett professionellt klädesplagg som kan användas i ett personaliserat övervakningssystem för sjukvården, säger Juan Carlos Márquez i ett pressmedelande.
Forskningen runt textila elektroder inbäddade i klädesplagg är ett samarbete mellan KTH och Högskolan i Borås.
Elektroniktidningen hade en längre artikel om forskningen kring smarta textilier i Borås i höstas (länk).