JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Handledsskyddet som övervakar hjärtat

smarta textilier elektrodHandledsskyddet som övervakar hjärtat

Elektroder som bakas in i kläder är lika tillförlitliga som traditionella elektroder när det gäller att övervaka hjärtat men också för att fastställa kroppssammansättning som vikt, mängden kroppsfett, muskelmassa och vätskenivåer. Det visar forskning vid KTH.
Traditionella elektroder fästs med en klibbig, ledande gelé vilket kan vara allergiframkallande och därmed inte lämpligt långvarig användning. Dessutom krävs utbildad sjukvårdsperosnal för att elektroderna ska hamna rätt.

Målet med de nya klädesplaggen med inbäddade elektroder är att patienten själv ska kunna sätta på sig dem. En fördel är dessutom att de ska kunna användas under en längre tid utan att irritera huden, något elektroder som sätts fast på huden lätt gör.

I sin avhandling som precis presenterats visar Juan Carlos Márquez på KTH att textila elektroder inbäddade i klädesplagg kan användas för så väl mätning av total kroppssammansättning med bioimpedansspektroskopi som för övervakning av hjärtfunktionen med så kallad impedanskardiografi. De textila elektroderna gav tillförlitliga mätresultat, jämförbara med resultaten från traditionella elektroder.

– Att säkerställa att textila elektroder mäter lika väl som traditionella är ett viktigt första steg mot att utveckla ett professionellt klädesplagg som kan användas i ett personaliserat övervakningssystem för sjukvården, säger Juan Carlos Márquez i ett pressmedelande.

Forskningen runt textila elektroder inbäddade i klädesplagg är ett samarbete mellan KTH och Högskolan i Borås.

Elektroniktidningen hade en längre artikel om forskningen kring smarta textilier i Borås i höstas (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)