Aluwave: Skräddarsyr LED-moduler
Aluwave knoppades av från Chalmers Innovation år 2005 för att kommersialisera ett keramiskt substrat med mycket goda värmeledningsegenskaper. Tanken var att använda substratet i lysdiodsmoduler för att leda bort den värme som alstras av dioderna2008 ändrades därför affärsidén till att istället utveckla färdiga lysdiodsmoduler, i vissa fall även bestyckade med kylflänsar eller levererade som kompletta armaturer. Modulerna byggs på metallbaserade kort eller vanliga glasfiberkort (FR4). Det egenutvecklade substratet används inte särskilt ofta. Det är helt enkelt för dyrt.
– Lysdioderna blir mer och mer tåliga för värme så det är bara i extrema applikationer när man vill kräma ur det allra sista som vi använder vårt eget substrat.
Aluwave har valt att inte bygga upp något standardsortiment av lysdiodsmoduler. Istället tar man fram skräddarsydda moduler för varje tillämpning. Företaget säljer inte heller några produkter till slutanvändare utan fungerar som underleverantör av allt från moduler till färdiga armaturer för fyra tillämpningsområden: allmän-, gatu-, fordons- och teknisk belysning.
På kundlistan finns Luxo med skrivbordslampor men även tillverkare av konferensarmaturer och butiksbelysning. Vidare har Aluwave utvecklat extraljus till personbilar, blåljus till polisen liksom gatubelysningar. En av de senaste produkterna är en allmänbelysning för tandläkare som ska vara skonsam mot ögonen.
Produktionen sker i den egna fabriken i Mölndal.
– Det finns ett antal moment utöver klassisk elektronikproduktion som man måste hantera. Det är till exempel otroligt viktigt att du behandlar dina produkter på rätt sätt, säger Jonas Stålhandske.
Det handlar bland annat om hur LED-chipen plockas, att man undviker att ta på dem med fingrarna vilket kan minska ljusutbytet med så mycket som 10 procent. Men också om materialval, att man till exempel inte använder lim som gasar när de värms upp vilket kan förstöra linsen.
Företagets fabrik är på 550 kvadratmeter men man har precis tecknat kontrakt för ytterligare 400 kvadratmeter.
– Vi har valt att satsa på egen tillverkning, dels finns ett intresse från kunderna att jobba med företag som har egen tillverkning och dels är det en klar fördel för oss att ha produktionen nära utvecklingen.
Utvecklingen av lysdioder har inte bara gjort det egna substratet till en nischprodukt. De ständiga förbättringarna innebär också man designar för utbytbarhet.
– Det handlar om att kunna byta modulen om den går sönder men det är också bra att skaffa sig den möjligheten, det är mycket möjligt att det om säg fem år kommer att löna sig energimässigt att byta modulerna.
– Det är en fantastiskt rolig bransch att vara i. Förutom de regulatoriska drivkrafterna och energibesparingsviljan börjar det även komma fram bolag som med hjälp av lysdioder kan addera värde till sina existerande produkter genom att lägga till ljus.ph