JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny teknik lyfter Silex

Edvard Kälvesten SilexNy teknik lyfter Silex

Järfällaföretaget Silex Microsystem, världens största oberoende underleverantör av mikromekaniska kiselkretsar, har nu färdigutvecklat två nya tillverkningstekniker som ska ge skjuts åt försäljningen.
Enligt vd Edvard Kälvesten handlar det dels om en ny teknik för att tillverka piezoelektriska mems-kretsar för mikroprojektorer, dels om att använda metall-vior istället för kisel-vior för ledning av RF-signalen från fram till baksidan av kiselchippen.

Metall-via-tekniken ska användas vid tillverkning av mems-kretsar för RF-applikationer till mobilteknikföretagen.

– Vi har lagt ned mycket utvecklingsarbete på detta och nu ska det ge resultat. Fem av de sex nya kunderna som vi fick under fjärde kvartalet har kommit till oss för just dessa två nya teknologier, säger Edvard Kälvesten till Elektroniktidningen.

En annan positiv utveckling för Silex är enligt Edvard Kälvesten att många av de kunder som lagt ned flera år på utvecklingsprojekt hos Silex nu har gått över till att börja producera sina nya kretsar i kommersiell skala.

– Vi har i dag cirka 50 kunder. Många av dessa har varit betalande utvecklingskunder som nu gått över till produktion, säger Edvard Kälvesten.

Silex Microsystem, som har cirka 150 anställda i Järfälla, Boston och Palo Alto, omsatte förra året cirka 250 miljoner kronor. Det är på samma nivå som året innan.

Rörelseresultatet, räknat före både avskrivningar och räntor, Ebitda, var lite positivt under 2012 enligt Edvard Kälvesten.

– Det är bra trots allt. Och det nya året har börjat bra. Vi räknar med en 30-procentig omsättningsökning i år och ett bättre resultat, säger Edvard Kälvesten.

I dagarna började Steve Haddleton, som rekryterats från Micronic Mydata. Han har titeln Senior Sales Account Manager och får ansvaret för de europiska kunderna.

Bakgrund Silex Microsystems

Silex är en så kallad foundry som tillverkar mikromekaniska kiselkretsar på uppdrag och säljer alltså inget i eget namn.

Silex är den största en av de cirka tio oberoende mems-tillverkarna i världen.

Silex är en spinoff från Acreo och KHT. Bolaget bildades 2000 av tekn dr Edvard Kälvesten och fyra doktorander från KTH och Acreo.

Den första produkten var en trycksensor till medicinteknikföretaget Radi Medical i Uppsala, numera ägt av St Jude Medical. Radi Medical är Silex äldsta kund.

En annan stor produkt är mikrofonchip till mobiltelefoner.

Kunderna finns inom fyra ungefär lika stora marknadsområden - kommunikation, konsumentelektronik, industri och medicinteknik.

För fyra år sedan flyttade Silex in i den fabrik som ursprungligen byggdes av Asea-Hafo.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)