JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norskt minichip i ny svensk räddningsradar

Norskt minichip i ny svensk radar

Radarchipet Nanoscale Impuls Radar från norska Novelda är inte större än svavlet på en tändsticka. Nu sitter det i prototypen till den nya svenska räddningsradarn Human Finder som räknar med EU-pengar för fortsatt utveckling. I slutet av april spikas vilka integrationsprojekt som ska erhålla finansiering från EU:s FP7-SEC program.
Linköpingsföretaget Cinside och statliga FOI ingår i ett Europeiskt konsortium med 21 företag och organisationer som kandiderar med att ta fram ett system för räddningsinsatser vid katastrofer.

- Vi har fått väldigt positiva signaler efter utvärdering och hoppas naturligtvis att projektet går igenom. Det skulle vara positivt för vårt radarprojekt HumanFinder som därmed får chansen att vidareutvecklas och integreras i ett större sammanhang. Det ligger också i linje med att Human Finder ska gå från demonstrator till en industriell produkt. I projektet ska vi också ta fram ett par nya sensorer som ska integreras i en orm-robot.

Det säger Dan Axelsson, tidigare radarforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, nu vd och teknikchef för Linköpingsbolaget Cinside, som han startade tillsammans med några kollegor från FOI 2007.

Human Finder är ett bärbart radarsystem som kan upptäcka människor som blivit begravda i rasmassor efter jordbävningar och andra katastrofer. Radarsystemet är inte större än en attachéväska och ska väga högst fem kilo som färdig produkt.

HumanFinder är än så länge ett forskningsprojekt som finansieras till hälften av Eurekas Eurostars-program genom svenska Vinnova och till häften av de tre projektdeltagarna Cinside, FOI och det norska halvledarföretaget Novelda AS.

- I september ska projektet vara avslutat och då ska vi ha en demonstrator färdig. Vi förbereder också industrialiseringsprocessen för Human Finder och vi behöver säkert ytterligare ett år innan vi har en produkt till försäljning. Blir det nya EU-projektet godkänt så blir det en perfekt fortsättning för vidareutveckling av Human Finder, säger Dan Axelsson till Elektroniktidningen.

Cinsides huvudprodukt är den handhållna dopplerradarn CPR4 som kan upptäcka små rörelser bakom en vägg eller andra hinder. Den slår larm om någon befinner sig på andra sidan väggen.

CPR4 väger inte mer än 600 gram och drivs med vanliga laddbara eller alkaliska batterier. Det utvecklades från början för en militär marknad för att ge soldater ett instrument att till exempel avslöja om någon befinner sig inne i en byggnad som ska säkras.

- Men vi kan använda samma teknik i andra sammanhang då man önskar att detektera en fysisk rörelse, till exempel att hitta vattenläckor i marken. Vi har deltagit i en förstudie tillsammans med Norrköping Vatten och FOI med arbetsnamn CiWater där målet är att känna av om det porlar i marken på flera meters djup, säger Dan Axelsson.

Projektet har finansierats av Svenskt Vatten Utveckling och Energimyndigheten. Projektet är i ett tidigt stadium men vi har påvisat en stor potential att hitta en lösning på problemet.

Däremot är inte CPR4 lämpad att användas för att hitta jordbävningsoffer. Då krävs en annan design av radar och antenn som kan penetrera mer material.

Den nya designen i HumanFinder mäter också avstånd och riktning till rörelsen. Den har nio små inbyggda radarsystem med var sin antenn.

- Tack vare de integrerade chipen från Novelda och den direktstyrda antennen som FOI tagit fram har vi lyckats skapa ett kompakt och avancerat radarsystem, säger Dan Axelsson.

Cinside kom av en slump i kontakt med det norska halvledarföretaget Novelda. Novelda höll på att utveckla en pulsad bredbandsradar på ett chip och den tekniken passade som handen i handsken för Cinside.

Cinside är sedan flera år en av Noveldas betatestare av det nya radarchipet Nanoscale Impuls Radar, som inte är mycket större än svavelspetsen på en tändsticka.

- Vi tog först fram en prototyp till en produkt för att mäta snödjup och fortsatte med att utveckla tekniken till att även kunna se igenom rasmassor, säger Dan Axelsson.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)