JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blågul nyans på framtidens elnät
För att elnäten ska kunna dra nytta av förnybara energikällor på allvar måste spänningsstyva strömriktare införas på bred front. Samtidigt måste energiförlusterna i dagens alternativ ner. KTH har varit med och vässat tekniken.
Idag finns högspända likströmslänkar – HVDC – motsvarande cirka 150 gigawatt i världen. Omkring 5 gigawatt av dessa utgörs av spänningsstyva strömriktare (voltage source converters, VSC) – en teknik som utvecklades av ABB på 90-talet.

Spänningsstyva strömriktar är en förutsättning om man exempelvis vill kunna mata in förnybar energi från stora havsbaserade vindkraftsparker i elnäten, eftersom effektvariationer från förnybar elgenerering orsakar stora effektvariationer. Vill man dessutom ha ett elnät som är helt likströmsbaserat är VSC-tekniken given.

En nackdel med VSC-tekniken är dock att den har större energiförluster och är dyrare än strömstyva strömriktare (current source converters, CSC) som hängt med i elnäten sedan 1950-talet. Den stora energiförlusten uppstår i omvandlingen mellan likström och växelström, en omvandling som görs med så kallade multinivåomvandlare

Hans-Peter Nee, professor i effektelektronik vid KTH, har tillsammans med forskarkollegor arbetat med att förbättra multinivåomvandlaren för att minimera energiförlusterna och att effektivisera styrningen.

– När likström ska omvandlas till växelström hackas den upp i delar. Man får en fyrkantsvåg. Vad man vill ha istället är en sinusvåg, och för att uppnå detta innehåller multinivåomvandlaren i sig en rad seriekopplade omvandlare som gör detta i många steg. Det vill säga många små fyrkantsvågor, säger Hans-Peter Nee, i ett pressmeddelande.

Genom att använda tyristorer istället för transistorer har KTH-forskarna lyckats minska energiförlusten i omvandlingen från 1,7 procent till 0,7 procent. Det kan låta futtigt, men om den nya tekniken skulle utnyttjades i de VSC-baserade omvandlare som i dag står för 5 gigawatt så skulle det leda till ett minskat koldioxidutsläpp på 200 000 ton per år.

– Jag är övertygad om att det kommer att byggas superelnät så väl i Europa, Asien och USA. Industrin som gör dessa elnät finns bland annat i Sverige, vilket ger fina exportmöjligheter, säger Hans-Peter Nee.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)