JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ”Hål i huvudet att inte ha solceller på taket”

Det är inte längre miljön utan plånboken som är främsta argumentet för att producera el lokalt. Det menar KTH-forskare som tillsammans med en industridesigner tagit fram ett antal förslag till varför och hur du ska bli självförsörjande på el.
– Man kan säga som så här: När man förstått tekniken och tänket bakom lokal elproduktion känns det som om hål i huvudet att inte ha solceller på taket.

Det säger industridesignern Teo Enlund som tillsammans med forskare på KTH tagit fram fem koncept på hur och varför man ska producera el själv. Arbetet har skett inom forskningsprojektet "Användarvänlig lokal elproduktion".

– Det du tidigare betalade i form av elräkningar betalar du av på solcellerna istället. Efter 10 år är de avbetalade och du har gratis el. Då solcellerna kommer med garanti om 25 år innebär det 15 år av gratis el, förklarar Teo Enlund.

De fem koncepten kan sammanfattas så här.
• Mobilappen – den ska följa med som ett stöd under hela resan, från nyfikenheten om detta är nått för mig till dess att solcellerna matar in ström till elnätet.
• En solfriggebod - ett alternativt sätt att placera solcellerna på som dessutom gör att man kommer runt problemet med bygglov, som finns i vissa kommuner.
• Modulära solceller för offentlig miljö som ska göras synliga, exempelvis kan man klä vindskydd med solceller.
• Allt-i-ett-startpaket, en låda som kan stå bredvid utomhusgrillarna och exempelvis köpas på Bauhaus eller K-Rauta.
• En film som lägger samman alla pusselbitar genom att förklara vinsterna med att producera sin egen el.

Koncepten behövs bland annat för att slå hål på alla myter som finns kring solel.

– Till exempel den om att det måste vara strålade solsken för att solceller ska leverera. Solceller producerar energi även när det är molnigt, säger Teo Enlund.

Forskningsprojektet "Användarvänlig lokal elproduktion" ingår som en del i Green Leap, som i sin tur är en mötesplats för design och hållbar utveckling på KTH. Projektet är bland annat finansierat av Vinnova.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)