JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny rymligare Android är kexchoklad

kitkatNya Android minimerar minnet

Android 4.4 kan köras i blott 512 Mbyte och bjuder på nyheter inom bland annat Bluetooth, NFC, wifi och sensorgränssnitt. Den är namngiven efter kexchokladmärket Kitkat
Android har haft problem att köra smärtfritt på hårdvara med 1 Gbyte minne. Men den nya uppdateringen Kitkat ska klara sig på blott 512 Mbyte utan att hacka.

Inför Kitkat fick Android en personlig tränare på Google kallad Project Svelte, som satte operativsystemet på diet och skrek åt det i gymmet. Kärnan, biblioteksmjukvaran, appar som Chrome och Youtube, minneshanteringen – allt trimmades tills midjemåttet 512 Mbyte var nått. Det har handlat om bland annat justeringar av cachehantering, paging och dynamisk minnesallokering.

Det här betyder inte bara en breddning till billigare hårdvara, utan också att operativsystemet kommer att kännas rymligare och friare även på enheter med mer minne än 512 Mbyte. Om utvecklaren så vill. För det finns också ett särskilt funktionsanrop – isLowRamDevice – via vilket en app kan testa under drift om den körs på en apparat med lite minne (”lider av problem liknande Guy Pearces karaktär i filmen Memento”, som Google uttrycker det i en presentationsvideo). Därefter kan appen bestämma sig för om det vill skära bort minneskrävande funktioner eller inte.

Att snåla med minne är ett centralt tema för Kitkatreleasen. Google bjuder på en lista av minnesknep och ett utvecklingsverktyg som loggar minnesanvändningen för enskilda appar.

En finess som spar ström är att sensoravläsningar kan koordineras. Det kallas sensor batching. Därmed behöver inte processorn väckas stup i kvarten.

En annan detalj som spar ström är att audioströmmar i Kitkat automatiskt styrs över för avkodning och ljudeffekter till en eventuell signalkärna på systemkretsen. Detta utan att utvecklaren behöver lyfta ett finger. Det kan enligt Google dubblera batteritiden för den som exempelvis använder sin enhet som mp3-spelare med skärmen avstängd.

Kitkat stöder Bluetoothprofilen HID över Gatt – det vill säga inmatningsenheter som tangentbord, mus och joystick över Bluetooth Low Energy (BLE), och Bluetooth MAP (Message Access Profile).

På wifisidan stöds TDLS, som skapar en direktväg mellan två klienter som pratar med varandra samma wifinät. Och så är den certifierad för Miracast, skärmdelning över Wifi Direct.

Och så stöds IR blasters – styrning av exempelvis en teveapparat via IR.
 
En NFC-kortemulator  tillåter appar att göra transaktioner som exempelvis passagekontroll eller betalning enligt HCE (Host Card Emulation). Den fungerar också som läsare för NFC-kort.

Också utvecklingsverktygen uppdateras. Utvecklaren får större frihet att använda skärmytan. Google låter på kommando sitt eget gränssnitt maka på sig och ger utvecklaren kontrollen över även den allra sista randen av pixlar för både grafik och pek. Full Screen Immersion Mode kallas det.

Appar som skickar eller tar emot sms har tidigare sett sig tvungna att hacka sig fram till full funktionalitet. Google rynkar på näsan åt detta, och tillhandahåller nu istället ett gränssnitt som strömlinjeformar messandet. Modellen är att en – och endast en –  app fysiskt får skicka och ta emot sms. Övriga appar får göra det indirekt via standard-appen.

De som utvecklar appar stöds i Kitkat med nya funktioner för animering och printerutskrift, och med en unifierat system för åtkomst till olika sekundärminnestyper i molnet och lokalt.

Annat som förbättrats är prestanda för HTML. Och så har Google skapat ett C++-API för Renderscript, ett kodbiblioteket som ger raka rör ner till hårdvaran och används för att maxa prestanda på grafik och annat.

Nexus 5 är den första mobil som använder Kitkat. Den släpptes för försäljning i slutet av förra veckan. Också Nexus 4, 7 och 10, Samsung Galaxy S4 och HTC One kommer kommer att uppgraderas till Kitkat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)