JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vad vill du göra med algbatteriet?

Vad vill du göra med algbatteriet?

Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram ett batteri baserat på alger. Nu vill de ha hjälp av studenter att hitta användningsområden för det lövtunna och miljövänliga batteriet.
Det nya batteriet som utvecklats inom forskningsprojektet Enesca är tunt, kan laddas på kort tid och innehåller inga metaller. Det skulle därför kunna kastas med annat brännbart avfall. Forskarna letar nu efter tillämpningar där vanliga batterier av olika anledningar inte kan användas.

– Tävlingen är ett viktigt komplement till den mer traditionella marknadsanalys som redan gjorts, och genom att engagera Sveriges ungdomar hoppas vi få idéer på applikationer som vi missat, säger Mateo Santurio i ett pressmeddelande.

Ambitionen med tävlingen är att både tekniken och tävlingen ska kopplas till undervisningen i landets gymnasie- och högskolor.

Tävlingen är öppen för alla gymnasieelever och högskolestuderande. Det enda man behöver göra för att delta är att filma sig själv, eller tillsammans med andra, i en minut där man beskriver den produkt eller område där man helst vill se batteriet.

Filmen laddas sedan upp på forskningsprojektets hemsida där det också finns mer information www.enesca.se.

Tre vinnare får hjälp att utveckla sin idé och sedan presentera den framför en panel av experter och tävla om prissumman på 30 000 kr.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)