Linköpingsplast blir halvmetall
Materialforskarna vid Linköpings universitet har utvecklat en polymer som kan ersätta halvmetaller i termoelektriska generatorer. Totalt har 20 forskare varit inblandade varav 10 från Linköping.- De här polymererna är både enkla och billiga att tillverka. Att vi nu fått en förståelse för fenomenen kommer att ge en rejäl skjuts åt utvecklingen och öppna upp ett nytt forskningsfält inom den organiska elektroniken, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet.
Tjugo forskare från fem universitet, under ledning av Xavier Crispin, docent i organisk elektronik vid Linköpings universitet, står bakom beviset som nu publicerats i Nature Materials.
Xavier Crispin upptäckte för några år sedan att ledande polymerer kan vara termoelektriska. Ett termoelektriskt material leder ström olika väl beroende på temperaturen. Skillnaden i ledningsförmågan i den kalla och den varma delen ger upphov till en elektrisk spänning som utnyttjas exempelvis i en vanlig stektermometer.
- Vi fick ut en hög termoelektriskt effekt, så kallad Seebeck-effekt, i våra experiment och det tydde på att vi hade att göra med halvmetaller, men vi behövde bevis, säger Xavier Crispin.
Forskningen har i huvudsak finansierats av Europeiska forskningsrådet, ERC. Xavier Crispin tilldelades hösten 2012 ett femårigt ERC Starting Grant på cirka 13 miljoner kronor.