JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kraftlabb i världsklass invigt i Västerås

Kraftlabb i världsklass invigt i Västerås

Med trumpetfanfar, tal och bandklipp inviger ABB sitt kraftelektroniklabb, Lighthouse, i Västerås.  Det är världens mest kompetenta kraftlabb i sitt slag – en investering som kostat det svensk-schweiziska företaget drygt 100 miljoner kronor.
– Nu är maktbalansen mellan Ludvika och Västerås upprättad, skojar Johan Söderström, chef för ABB Sverige när han drar igång sitt invigningstal inför speciellt inbjudna gäster.  

Det Johan Söderström syftar på är att ABB investerat kraftigt under en femårsperiod i sin HVDC-utveckling i Ludvika, där han själv tidigare varit platschef. Men nu är det alltså dags för koncernen att satsa extra i Västerås.

Invigningen sker i hjärtat av det nya kraftelektroniklaboratoriet, döpt till Lighthouse – ett namn som både ska föra tanken till innovationskraft och företagets välkända omriktarteknik kallad Light.

Det första spadtaget togs i november förra året och idag är labbet nästa klart att tas i bruk. Här ska  forskningsenheten Corporate Research och ABB-enheten Facts i framtiden sköta avancerade tester, var och en för sig och i gemensam regi. Det kan handla om att testa allt från hur olika typer av halvledare – såsom kiselkarbid – fungerar i tillämpningar till att testa företagets egna produkter, både sådant som utvecklats inom Facts och utanför. Facts är kort för Flexibel AC Transmission Systems och inom enheten utvecklar ABB teknik för att stärka dagens växelspänningsnät.

Hela byggnaden är 64 meter lång och 16 meter bred, med en takhöjd på 4 meter. På sikt ska den inrymma två likadana labb, sida vid sida, som kan köras parallellt eller kopplas samman för att leverera än högre strömmar och spänningar.

I ett första steg har den ena labbhalvan fullbordats. Här kan man testa produkter i full skala med fullständig kontroll på spänningen inom ett spann från noll  till 15 kV. På samma sätt kan man variera strömmen från noll till 3,5 kA.

– Vi har fått en väldigt flexibel testmiljö. Det går att variera ström, spänning, vågformen och frekvensen. Här kan vi utsätta våra testobjekt för laster som vi inte kunnat göra någon annanstans tidigare, säger Matts Gunnarsson, utvecklingsansvarig på Facts.

När labbet kommer att vara fullt utbyggt är inte riktigt klart ännu. Men planen är att företaget ska vara där inom tre år och då kommer man att ha utöka testområdet till uppåt 10 kA och 56 kV.

Vad ABB känner till finns det inget liknande labb någon annanstans i världen. Det i sig är en viktig ingrediens när företaget vill attrahera forskare och ingenjörer på världsmarknaden.

– Vi vill ha de bästa kraftelektronikingenjörerna hit, säger Ingela Hålling, chef för ABB Facts.




Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)