JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fokuserade magnetfält laddar trådlöst


Med en ”magnetisk lins” framför sändarspolen går det att kraftigt öka räckvidden för trådlös energiöverföring. Idag är det användbara avståndet ungefär lika långt som diametern på sändar- och mottagarspolarna. Linsen har tagits fram av forskare vid Pratt School of Engineering på Dukeuniversitet i North Carolina.
Forskarna har konstruerat ett ”galler” bestående av mönsterkortslaminat med etsade spiraler i koppar. Utformningen av spiralerna i kombination med periodiciteten skapar ett så kallat metamaterial som interagerar med magnetfältet. Linsen fokuserar magnetfältet och gör det dessutom möjligt att styra riktningen.

– För första gången har vi kunnat visa att det är möjligt att överföra magnetiskt-induktiv energi över sträckor som är betydligt större än storleken på sändar- och mottagarspolarna, säger Yaroslav Urzhumov i ett pressmeddelande.

I experimentet gick det bara att överföra 0,1 procent av energin när spolarna var 33 cm ifrån varandra. När linsen stoppades in ökade den överförda energin markant. Det finns dock inga siffror på hur mycket det handlar om.

Forskarna ska nu gå vidare och försöka styra riktningen på magnetfältet.

De flesta material absorberar inte magnetiska fält vilket gör dem säkrare än elektriska dito. Den amerikanska tillsynsmyndigheten FCC tillåter exempelvis upp till 3 Tesla för avbildande medicinska apparater, en nivå som ligger många gånger högre än vad som behövs för att använda tekniken vid laddning av en mobiltelefon.

Projektet har genomförts i samarbete med Toyota Research Institute of North America och resultaten har publicerat i Nature Scientific Reports på webben (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)