Samling kring ny batteriutmaning
Forskare från Acreo, KTH, LiU, Mittuniversitetet, Innventia och SICS ska på fyra år utveckla ett nytt sätt att lagra energi – på papper och plast. Målet är att integrera energilagring och balansering på samma substrat.- Monolitisk integrering har använts för att integrera komponenter på kiselchip sedan början av 1960-talet. Nu vill vi tillämpa detta koncept för energilagringsmoduler, säger Mats Sandberg, projektledare på Acreo Swedish ICT i Norrköping.
Den kompetens som behövs för att lyckas, till exempel tryckt elektronik och materialvetenskap, finns hos projektgruppens medlemmar.
Mittuniversitetets delprojektledare Sven Forsberg är glad för att ett litet universitet som Mittuniversitetet får vara med i en sådan här spetsforskning.
- Anledningen är att vi under några år valt att fördjupa vår forskning inom området för nanoteknik och materialfysik. En av våra forskargrupper har visat att grafen bestruket på papper kan ge billig och effektiv energilagring med högt effektinnehåll, säger Sven Forsberg i ett pressmeddelande.
I Linköping säger Robert Forchheimer, professor i informationskodning:
- Vårt bidrag är att designa, modellera och ta fram systemlösningar för balanseringskretsarna.
Modulitprojektet löper på fyra år, har en budget på 16 miljoner kronor och finansieras av Energimyndigheten.
Billiga batteripaket för bilar är en dröm hos alla batteriforskare. Men när även små energimängder kan samlas och lagras innebär det också ett stort steg framåt för utvecklingen av utrustning som är självförsörjande på energi, som olika typer av sensorsystem.
Att kunna lagra energi på ett billigt och effektivt sätt är också en förutsättning för en ökad användning av förnyelsebara energikällor - som sol och vind.
- Behovet av ett lätt och volymsnålt energilager, som lätt kan integreras med elektroniken, har eftersökts länge. Modulitprojektet kan vara det som leder oss mot nästa generations kostnadseffektiva energilagringsteknologi som minimerar miljöbelastningen, säger Lars Hoffman, sakkunnig inom elektrokemiska energilager och elektriska drivsystem vid Acreo.
Mer om tekniken:
I monolitisk integrering kan man tillverka och koppla samman ett stort antal komponenter genom ett fåtal tillverkningssteg som kan vara gemensamma för många komponenter och ledningsbanor.
För komplexa system med många ingående komponenter blir det billigare att integrera system monolitiskt jämfört med om man skulle montera och sammankoppla enstaka (diskreta) komponenter.
Monolitisk integrering kräver att ingående komponenter kan tillverkas på ett gemensamt substrat. Inom elektronikvärlden har monolitisk integrering förenklat tillverkningen av komplexa system med många komponenter ända sedan konceptet uppfanns i början av 1960-talet, en utveckling som inte bara inneburit en industriell revolution utan också påverkat samhället på många sätt.
Inspirerat av denna utveckling syftar Modulit till att förändra de ekonomiska förutsättningarna för elektrokemisk energilagring genom monolitisk integrering av energilagringsmoduler.