JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Deep Greens uppfinnare berättar

Deep Greens uppfinnare berättar

Magnus Landberg, uppfinnare av den unika undervattensgeneratorn Deep Green som rör sig i åttor i tidvatten och andra långsamt strömmande havsvatten, berättar hur det gick till.
- Som ingenjör har jag alltid varit intresserad av förnybar energi och tekniska innovationer. 2001 var jag projektledare för en förstudie om långa kolfiberblad för stora vindkraftverk på Saab i Linköping, berättar Magnus Landberg i en historisk bakgrund på företaget Minestos hemsida.

Det är det Göteborgsbaserade utvecklingsföretaget Minesto som tagit Magnus Landsberg uppfinning vidare och har nu en prototyp i skala 1:4 på test under verkliga förhållande utanför Nordirland.

- Under det här arbetet började jag titta på alternativa lösningar med lättare konstruktioner än hundra ton tunga vindkraftverk. Jag hade studerat vertikalaxlade konstruktioner, bland annat H-rotorn, och funderat på hur den skulle fungera i tidvattenströmmar. Vatten har ju 800 gånger högre densitet än luft.
    
Magnus Landberg skriver om hur han då kom på idén att sätta en högvarvad turbin och generator direkt på en vinge av kolfiber som rörde sig i vattnet. Med en sådan konstruktion kunde man skala bort flera mekaniska moment plus att den inte krävde en komplicerad växellåda.

- Jag ersatte helt enkelt tornet med en wire som förankrades på havsbotten. Bladet, eller vingen, skulle röra sig mot tidvattnet i en cirkelformad eller åttaformad rörelse med hjälp av ett roder, skriver Magnus Landberg.

Efter diskussioner med hydrodynamiska specialister drog han upp riktlinjerna för hur man effektivt skulle kunna utnyttja tidvattnet på stora områden och producera el till låga kostnader.

- Jag presenterade min idé 2004 för Saab Venture. Jag hade döpt konstruktionen till Enerkite, energidraken. Under de följande åren handledde jag två studenter som gjorde sina Mastersarbeten på Enerkite. Deras arbeten visade på potentialen i uppfinningen, skriver Magnus Landberg.

Saab Venture lotsade projektet vidare till Chalmers Entreprenörsskola och företaget Minesto bildades 2007 med BGA Invest, Midroc New Technology, Saab Group och Chalmers tekniska högskola som huvudägare.

Enerkite döptes om till Deep Green och testades från början på Chalmers i skala 1:10.

Nu testas Deep Green i skala 1:4 i havet vid den brittiska energiforskningsanläggningen Strangford Lough i Nordirland.

Testerna finansieras av det brittiska miljödepartementret DECC, Department of Energy and Climate Change.

Häromdagen fick Deep Green-projektet ytterligare drygt 5 miljoner kronor för att fortsätta testerna. Pengarna kommer från den statliga Energy Entrepreneus Fund.

- Den är investeringen för att vi nu kan ta Deep Green ytterligare ett steg och se till att det når en högre teknisk mognadsgrad, skriver Minestos VD Anders Jansson i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)