Öppet hus på Arduinodagen
Över hela världen kommer Arduinoälskare att träffas och utbyta erfarenheter på ”Arduinodagen” lördagen den 29 mars. Hittills är uppemot 170 evenemang anmälda, varav 95 i Europa med två i Sverige.De namngav projektet efter Arduino av Ivrea, kung över norra Italien i början av tusentalet.
I dag är Arduino ett erkänt namn när det gäller öppna processorkort och det är inte längre bara studenter inom konst och design som använder Arduino.
Flera av de stora distributörerna har med Arduino i sin katalog, Google valde för tre år sedan Arduino som utvecklingskort för sitt nya usb-modulgränssnitt för Android, Microsoft Research använder Arduino, Apple söker folk med Arduinokunskaper och Nasa gör prototyper med Arduino.
Massimo Banzi säger i ett videoinslag på Arduinodagens hemsida att de vill fira att Arduinoprojektet fyller tio år. (Länk till hemsidan)
Och hans upprop har fått gehör från alla världens hörn. När det är drygt en vecka kvar är uppemot 170 Arduinioevenemang anmälda. Alla platser finns markerade på kartan på Arduinodagens hemsida med information om var evenemanget äger rum.
Största antalet är i Europa med 95 arrangemang, varav 24 i Italien. I USA och Mellanamerika kommer Arduinodagen att firas på 27 platser och i Sydamerika på 24, varav 21 i Brasilien.
I Indien och angränsande länderna arrangeras 16 öppna hus för Arduinoentusiaster medan det är mer tunnsått i Kina, Afrika och Ryssland.
I Kina firas Arduinodagen på tre ställen i de stora industriregionerna i sydöstra Kina, i Afrika på fem orter, bland annat i Casablanca i Marocko men i Ryssland bara på en plats.
I Norden är det inte heller så stor aktivitet. Bara ett arrangemang i Norge, två i Danmark, två i Sverige och inget i Finland eller på Island.
I Sverige håller "hackspacet" Sparvnästet på Hangövägen 18 i Värtahamnen öppet hus och i Malmö har Arduinoverkstaden på Stapelbäddsgatan 3 workshop hela lördagen.
Att Arduino är aktivt i Malmö är ingen slump. Arduinogrundaren David Cuartielles är lärare på Malmö högskola och forskningschef och vd för Arduino Verkstad.
Läs Elektroniktidningens intervju med David Cuartielles här. (Länk)
Läs om när Google tog Arduino i sin famn här. (Länk)
Så här beskrivs Arduino på Wikipedia.
"Arduino är ett mikrokontrollerkort som är öppen hårdvara. Det är en ättling till den öppna utvecklingsplattformen Wire ämnad att göra elektronikanvändning mer tillgänglig."
"Hårdvaran består av en enkel och öppen kretsdesign med en Atmel AVR och stöd för in- och utgångar. Mjukvarustödet består av ett programmeringsspråk, kompilator och en bootloader som körs på kortet."
"Arduinohårdvaran programmeras med ett Wire-liknande språk som liknar C++ med vissa förenklingar och ett processingbaserad integrerad utvecklingsmiljö."
Bilden ovan är från Wikipediaartikeln och visar en Arduino med RS-232 seriell databuss (upp till vänster) och en Atmel ATmega8 mikrokontroller (svart, ner till höger). De 14 digitala in- och utgångarna kan ses mot överkanten, och 6 analoga ingångar i underkant.