JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt du ville veta om Arduino men var för blyg för att fråga

Den 8 mars arrangerar Mobile Heights ett seminarium med med Malmödocenten och Arduinogrundaren David Cuartielles på Ideon i Lund. David Cuartielles rykte har växt i kapp med Arduinos framgångar.
Elektroniktidningen fick fatt i David Cuartielles på en avlägsen plats med en svajig internetförbindelse.

Vad ska du tala om på seminariet?
- Eftersom auditoriet är nytt i det här sammanhanget kommer jag att introducera Arduino och kulturen runt omkring. Jag kommer också att berätta om det nyligen grundade svenska Arduinobolaget.

Vilka tror du kommer och lyssnar?
- Jag antar att det mest är folk från Ideon eftersom seminariet lagts upp så att det särskilt vänder sig till Lundbaserade företag. Jag kan också tänka mig att LTH-studenter också kommer.

Vilka är de senaste goda nyheterna för Arduino?
- Arduinos italienska bolag fyllde nyss ett år och vi firade med en workshop i 3D-printing under en helg tillsammans med Josef Prusa, skapare av den framgångsrika DIY-printern. Arduino ska också organisera den första EU Maker Faire i Rom i oktober.

Hur länge har ni haft en egen webbutik?

- Sedan 2010. Jag programmerade och en Malmödesigner fixade layouten. Men själva Arduino-organisationen har funnits sedan 2005, mejlar David Cuartielles Elektroniktidningen.

Telekomingenjören David Cuartielles är universitetsadjunkt vid Malmö högskola på institutionen för konst, kultur och kommunikation.

Han leder prototyplaboratoriet på K3,  och skriver samtidigt på sin doktorsavhandling om prototypverktyg för lärande.

David Cuartielles är i dag en auktoritet när det gäller öppna processorkort och prototypsystem.

Arduino finns i dag i ett 20-tal olika designer och antalet växer med ett par per år.

Det var 2005 som David Cuartielles och hans studiekamrat Massimo Banzi vid universitetet i Ivrea i Italien byggde det första Arduinokortet för att ge studenterna en prisbillig prototyp för interaktiv design.

I dag är Arduino ett erkänt namn när det gäller öppna processorkort och det är inte längre bara studenter inom konst och design som använder Arduino.

Flera av de stora distributörerna har med Arduino i sin katalog, Google valde för två år sedan Arduino som utvecklingskort för sitt nya usb-modulgränssnitt för Android, Microsoft Research använder Arduino, Apple söker folk med Arduinokunskaper och Nasa gör prototyper med Arduino.

Arduino har sin egen webbbutik (länk) där startpaketet säljs för cirka 800 kronor, Arduino Uno för under 200 kronor och Arduino Due för under 400 kronor. Ett Tinker Kit 2-axligt gyro kostar bara drygt 150 kronor och ett Tinker Kit Mega Sensor Shield bara cirka 120 kronor.

Bilden överst visar Arduino Due och den nedre Arduino Tinker Kit Gyroskop.

Petronella Warg på det skånska telekomklustret Mobile Heigths, som arrangerar seminariet, säger till Elektroniktidningen att detta ingår i Mobile Heights uppdrag att driva mobilregionen Skåne framåt bland annat genom att erbjuda ny kunskap och trendanalys.

- Arduino är på frammarsch och hårdvaruutveckling är på tapeten. Vi jobbar för att varslade från mobilbranschen och Tetra Pak ska våga satsa på eventuella affärsidéer och sådana här fördrag kan visa väg och vara inspiration, säger Petronella Warg.

I dag består Arduinoteamet av fem personer:

David Curatielles, forskningschef och vd för Aurdino Verkstad
Massimo Banzi, vd för det italienska bolaget Arduino SA
Gianluca Martino (hårdvaru-guru)
Daniela Antonietti, ekonomichef för Arduino SA
Tom Igoe, dokumentations-guru
Dave Mellis, mjukvaruarkitekt

Seminariet äger rum i konferensrummet Forum på Ideon Agora, Scheelevägen 15 i Lund. Start 16.15.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)