Enligt Power Circle kommer Energimarknadsinspektionens kommande incitamentsmodell vara mycket viktig för att få fram smarta lösningar. Problem är dock att det finns en stor variation i kompetens hos nätägarna.
– Flera nätägare är nyfikna på smart teknik för elnäten, smart grids, och inser att IT och kommunikation kommer att bli en stor del av elnätsverksamheten i framtiden, så potentialen för kunskapsspridning är stor, säger Malin Hansson.
Projektet har pågått sedan i augusti och har inkluderat 92 nätägare i södra Sverige. En av slutsatserna är att det finns 875 MW ledig kapacitet med ”måttliga förstärkningar” i lokalnäten i södra Sverige, där anslutningar av exempelvis vindkraft skulle kunna göras utan höga kostnader för elnätsförstärkningar.
Stadsnäten är i regel överdimensionerade och det skulle därför vara möjligt att ansluta en stor mängd elproduktion där, företrädesvis från solkraft.
Vidare har en stor del av lokalnätsägarna låg kännedom om smart teknik och därför övervägs inte smarta elnätstekniker som alternativ vid nya anslutningar, trots att det i flera fall kan leda till en mindre kostnad för elnät vid anslutning av ny elproduktion än traditionell förstärkning.
Power Circles utredning går att ladda ner för organisationens hemsida (länk). Utredningen har delfinansierats av Energimyndigheten.