JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PEA vädjar: - Fler sensoridéer tack!

PEA vädjar: - Fler sensoridéer tack!

– Vi har redan fått ett par intressanta idéer till vad vi ska kunna använda vår nya biosensorplattform till. Men vi vill ha ännu fler. Låt fantasin flöda, säger Tommy Höglund, projektansvarig för PEA Open.
Printed Electronic Arena i Norrköping lanserade förra veckan projektet PEA Open för att få in så många bra idéer som möjligt till vad man ska kunna använda tryckt elektronik.

– Vi är experter på teknik, men ser inte alltid de fantastiska lösningar som tekniken kan leda till. Välkommen att dela med dig av din idé i vår öppna idéplattform, skriver PEA på sin hemsida.(Länk)

Den nya biosensorplattform, som utvecklats av Acreo och forskare vid Linköpings universitet, är tryckbar och kan produceras i ett stort antal, till exempel för att göra engångshälsotester av olika slag.

– Biosensorplattformen är flexibel och kan användas med många olika sensorer, vilket gör att det finns många möjliga användningsområden, säger Tommy Höglund till Elektroniktidningen.

Den första idén kom redan efter några dagar efter att PEA Open lanserats och handlar om ljussensorer. (Länk)

Förslagsställaren har en idé om att trycka upp ”behovstolkande” ljussensorer som kan mäta att personalen inom sjukvården får rätt ljus i sina lokaler och vid sina arbetsplatser och på så sätt kan styra ljuset på ett effektivt sätt.

– Jag har svarat honom och sagt att vi själva varit inne på ljussensorer. Men han går mycket längre än vi när det gäller användarna och nyttan, vilket är intressant.

– Nu hoppas jag att han – och andra – som vill vara med kan utveckla resonemanget vidare i vår öppna idéplattform och att vi får in mer tankar om vad för ljus som är lämpligt att mäta utifrån hans idé och beskrivning, säger Tommy Höglund.

Det andra förslaget som hittills kommit in på PEA Open är från en Linköpingsstudent.

Han föreslår en biosensor tryckt på papper som kan mäta så amylase-aktivitet i saliv och på så sätt analysera stress. Idén fick han när han studerade uppropet till en 20-veckorskurs om att utveckla en mobilapp för amylase-aktivitet (SAA).

– Jag tror att saliv skulle kunna vara en möjlig applikation för biosensorplattformen. Man spottar nog hellre på ett visitkort än sin telefon tänker jag, skriver förslagsställaren.

Biosensorplattformen, som nu söker användningsområden, består av tryckt elektronik och ”vanlig” elektronik och kan sättas samman på en tunn etikett.

I den nya biosensorplattformen ingår en tryckt sensor. Det är den som bestämmer vad det är som ska analysera.

I ett pdf-dokument beskriver Tommy Höglund hur man tänkt sig det hela. Var man är i dag och vart man vill komma. (Länk)

– Fokus ligger på hälsa, vård och omsorg, men andra områden är givetvis också intressanta. Vi har precis startat och nu vill vi att fler går in och deltar i vår öppna idéplattform, säger Tommy Höglund.

Fotnot:
PEA, Printed Electronic Arena, ska skapa förutsättningar för kommersialisering av tryckt elektronik. PEA är ett samverkansprojekt mellan Acreo Swedish ICT, Linköpings universitet och Norrköpings Sciencer Park och finansieras av Vinnova, EU regionala utvecklingsfonden, Norrköpings kommun och Regionförbundet Östsam.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)