JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note gör partikeldetektorer till Cern
Kontraktstillverkaren Note ska tillverka detektorer till partikelfysiklaboratoriet Cern. Arbetet sker inom ett forskningskonsortium lett av partikelfysiker i Lund.
– För att nå högsta möjliga prestanda måste vi göra teknikval och tillverkningsbarhet till en integrerad del av vår design. Anpassning av tillverkningsmetoder kan ibland vara bästa vägen framåt. Lägg därtill att vårt prototyparbete bygger på dyra asicar, som bara finns i begränsat antal, så blir en helhetslösning av stor vikt för oss.

Det säger Anders Oskarsson, professor i partikelfysik vid Lunds Universitet, i ett pressmeddelande.

Det är ett internationellt forskarkonsortium i Frankrike, Tyskland, USA och Japan, företrätt av en forskargrupp vid Lunds Universitet, som samarbetar i ett projekt kring nya byggsätt för detektorer som ska användas av Cern. Note bidrar bland annat med kunnande kring byggsätt i renrumsmiljö men ska också tillverka detektorerna.

– Samverkan mellan industri och högskolor är viktigt för att få svensk elektronikproduktion fortsatt livskraftig. Samtidigt får vi här använda all den kompetens inom mikroelektronik som vi byggt upp under flera års tid. Det är också en spännande utmaning att industrialisera komplex produktionsteknologi. Detta kommer att höja vår kompetensnivå ytterligare och stärka positionen som ledande inom mikroelektronikproduktion, säger Johnny Goncalves på Note Norrtelje.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)