Ericssons supermodem klarade Kinatestet
Världens minsta mobilmodem för de fem stora världsstandardena heter M7450. Det är utvecklat av Ericsons ingenjörer i Lund. Nu har världens största mobiloperatör China Mobile testat och godkänt M7450.LTE-modemet M7450 visades upp för första gången på mobilmässan i Barcelona förra året och väckte uppmärksamhet för att på litet utrymme täcka in både Kinas två mobilstandarder TD-LTE och TD-SCDMA och de två västvärldsstandarderna LTE FDD och WCDMA – plus världsstandarden GSM.
När företaget ST-Ericsson senare samma år delades upp mellan de två delägarna Ericsson och ST MIcroelectronics behöll Ericsson de två LTE-modemen M7400 och M750 och bildade affärsområdet Modems.
Målet är att bli en av de största leverantörerna i världen av så kallade tunna modem, det vill säga fristående modem där radiodelen inte är integrerad med applikationsprocessorn. Tunna modem används framför allt i avancerade smartmobiler.
Uppemot femton stora tillverkare slåss om den här marknaden som uppskattas vara värd någonstans mellan 33 miljarder och 46 miljarder kronor. I år kommer det att säljas cirka 400 miljoner tunna modem.
Modemet är ute på test hos alla stora mobiloperatörer i både Europa, Nordamerika och Asien. China Mobile är den första stora mobiloperatören som testat och godkänt M7450.
– Kina är en viktig marknad för oss och vi har ett nära samarbete med China Mobile. Vi ser fram emot att få se vårt M7450-modem i 4G-mobiler i China Mobiles 4G-nät, säger Robert Puskaric.
Under hösten räknar Robert Puskaric att de första smartmobilerna med M7450 kommer att finnas på marknaden.
Läs mer om honom i Elektroniktidningen i samband med att han blev ny affärsområdeschef förra veckan. (Länk).
Fakta:
M7450 har en digital krets för basbandet och en krets för rf-delen. Tillsammans med effektförstärkare, en krets för power management och några andra kringkretsar klarar modemet de fem mobilstandarderna LTE FDD/TDD, HSPA+, TD-SCDMA och GSM.
Affärsenheten Modems sysselsätter runt 1800 personer inklusive konsulter varav cirka 800 finns i Lund.