JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobilens gyro – en spionmikrofon
Mobiltelefonens gyro är såpass känsligt att det kan användas för att spela in ljud. Två säkerhetsexperter har demonstrerat konceptet.
I ett test lyckades forskarna identifiera 65 procent av de siffror som lästes upp i rummet. De kunde också skilja mellan fem olika talare i ett rum med 65 procents säkerhet. Och avgöra könet på talare med 84 procents säkerhet.

Ljudkvaliteten är med andra ord usel. Testet skedde på Androidmobiler som samplar gyrot i 200 Hz. Iphone samplar bara i 100 Hz och skulle ge ännu sämre resultat.

Forskarna påpekar dock att de själva är säkerhetsexperter. De tror att ljudexperter skulle kunna locka fram mer information ur samplingarna.

Användaren måste ge tillstånd innan appar får använda mikrofonen i telefonen. Alla appar har däremot fri tillgång till gyrot i både Android och IOS.

Även webbplatser du besöker i webbläsaren Firefox under Android kan sampla gyrot i 200 Hz. Det betyder att du inte ens behöver installera en app för att bli avlyssnad – det kan göras via webbläsarspråket Javascript. Också Safari och Chrome samplar gyrot, men bara i 20 Hz.

De två forskarna kommer från Stanforduniversitetet respektive den israeliska militära forskningsgruppen Rafael.

Andra forskare har tidigare visat
  • att det går att avläsa tangentbordstryckningar på datorer i rummet via mobiltelefonens accelerometrar
  • att mobilens mikrofon kan knäcka kryptonycklar genom att lyssna på högfrekventa ljud från en dators komponenter medan den avkrypterar en känd text
  • att gyron har ett distinkt ”fingeravtryck” som en webbplats kan avläsa vid ett besök från mobilen
  • att det går att avlyssna ett rum genom att filma vibrationerna i en chipspåse på bordet med mobilkameran
En mer uppenbar metod är förstås också att aktivera mikrofonen eller kameran i mobiltelefonen i smyg via fientlig programvara.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)