Mycronic, som fram till i somras hette Micronic Mydata, har omsatt mellan 997 miljoner och 1,2 miljarder kronor de senaste fem åren och bara gått med vinst två av åren. Lena Olving rekryterades från försvarskoncernen Saab för ett och ett halvt år sedan med uppdrag att styra upp det tekniktunga företaget.
– En sak vi jobbat med är att sänka kostnaderna i produkterna. Vi har inte haft en tradition att köpa utanför Sverige men nu är vi på god väg att styra om delar av inköpen till lågkostnadsländer.
Hon försäkrar att det inte ska påverka kvaliteten som är ett av Mycronics signum.
– Vi köper inte på gatan i Kina, vi har satt upp en sourcingorganisation som garanterar kvaliteten.
En annan förändring som hon tagit med sig från Volvo personvagnar, där hon startade sin karriär, är att få ut nya modeller med jämna mellanrum. Så ofta som varje år blir det inte men i varje fall oftare än idag.
– Tekniker har svårt att avsluta utvecklingsarbetet, det finns alltid något som inte är riktigt klart. Nu säger vi att det kan vänta tills nästa modell. De förbättringar vi gjort vid en viss tidpunkt är tillräckligt bra för att lansera en ny modell, säger företagets finanschef Per Ekstedt
Och så var det tillväxten. Mycronic har haft svårt att ta sig över 1,2 miljarder kronor, både bildskärmar och elektronikproduktion är mogna marknader med en långsam tillväxt.
Samtidigt är företaget skuldfritt och har dessutom en förhållandevis stor kassa. Den senare har visserligen bantats genom en extrautdelning tidigare i år och företaget har dessutom beslutat att mellan 30 och 50 procent av den årliga vinsten ska delas ut till aktieägarna.
Det ska dock inte hindra några förvärv eftersom de kan finansieras med lånade pengar. Skuldsättningen kan uppgå till tre gånger EBITDA (rörelseresultat före av- och nedskrivningar, räntor och skatter). Exakt hur mycket pengar det innebär är inte klart även om målet för EBIT (rörelseresultat före räntor och skatter) ska överstiga 10 procent av omsättningen över en konjunkturcykel.
Mycronic i korthet
• Huvudkontor i Täby
• Kommer att omsätta 1150 till 1250 miljoner kronor i år
• Börsvärde på 2,1 miljarder
• 520 anställda i 11 länder
• 98 procent går på export
• Cirka 420 patent
• Över 4 500 ytmonteringsmaskiner i drift hos mer än 2200 kunder
• Har sålt 65 maskritare för bildskärmstillverkning räknat från år 2000. Till det kan läggas ca 60 ritare för halvledarmasker och andra segment.