– Att det är långsiktigt, formaliserat, med realistiska men utmanande mål och återkommande uppföljningar. Det är ju lite som att ingå äktenskap – man väljer varandra aktivt, svarar han.
I motiveringen till KTH:s guldmedalj står det: ”Johan Söderström har starkt bidragit till att på ett framgångsrikt sätt positionera ABB i Sverige som en internationell ledare för utveckling av områdena elkraft och industriell automation. Hans nyskapande ledarstil är uppskattad. Han har visat ett mycket stort engagemang och intresse i arbetet med att bygga starka relationer mellan den akademiska världen och näringslivet - en djup och äkta industrisamverkan. Han har också ett brett engagemang i samhällsfrågor som bland annat berör utbildning och ungas intresse för teknik, matematik och naturvetenskap. Han är sedan 2013 ledamot av IVA. Johan Söderström är en mycket värdig mottagare av KTHs guldmedalj i Industrisamverkan”. |
I december 2012 skrev ABB ett första avtal med KTH inom ramen för University Relations, och under förra året följde liknande avtal med Mälardalens högskola samt Chalmers.
ABB:s strategiska partnerskap med innebär såväl personellt som forskningsmässigt utbyte och samverkan på en rad olika nivåer. För KTH:s del märks det exempelvis i form av åtminstone ett 40-tal exjobb om året liksom genom adjungerade professorer.
– Det ger så otroligt mycket tillbaka och dessutom får vi ju möjlighet att samarbeta med KTH:s övriga partners. Forskningsperspektivet och återväxten är viktiga delar i utbytet, säger Johan Söderström.
Så vad är viktigt för en civilingenjör om 20 år?
– Världen blir bara mindre och mindre, men samtidigt mer och mer komplex. Jag tror att kommunikation och konsten att samarbeta blir ännu viktigare i framtiden. Men problemlösning och analys är som alltid lika viktiga, säger Johan Söderström.