Tekniken i sig finns i stor utsträckning klar, men arbetet med att sätta standarderna har nyss börjat.
Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei, och Nokia är några av de centrala aktörerna på systemsidan. På komponentsidan hittar vi bland annat Intel, InterDigital, Qualcomm och Samsung. Också flera mobiloperatörer, nyföretag och akademiska institutioner försöker få en del av kakan.
– Alla viftar redan för fullt med sina 5G-flaggor, trots att 5G-definitioner och visioner ännu är ganska vaga, säger forskningschefen Philip Solis i ett pressmeddelande från ABI Research.
Målet är att styra standarderna mot den egna kompetensen och till teknik där man redan gjort teknikutveckling. Och framför allt: mot lösningar som man har patent på.
Allteftersom mobilgenerationerna avlöst varandra har fler och fler företag insett det ekonomiska i att få in sin teknik i telekomstandarderna – man vill vara den som skickar ut licensfakturor, inte den som tar emot dem.
Google är ny i leken. Företaget är numera bredbandsleverantör och gör projekt med internetdistribution via ballonger. I somras köpte företaget Alpental och dess 60 GHz-kommunikationsteknik.
Apple har länge haft telekominkomster genom sitt medlemskap i videopatentpoolen MPELG LA. I september blev företaget dessutom medlem i operatörsalliansen NGMN (Next Generation Mobile Networks) som just nu är fokuserad på 5G
– Vi kan vänta oss striden om att få in sin IP i standarder kommer att bli ännu hårdare än den var för 4G, säger Philip Solis.